Kuva: Tommi Puska
Kuva: Tommi Puska

Ylioppilaskunnan hallitukseen valittujen kannattaa pitää hyvät välit vanhempiinsa ja rikkaisiin sukulaisiinsa, mikäli edellistä hallitusta on uskominen. Hallituslaisten palkkio on vähimmillään opintotukeakin pienempi.

JYYn uusi hallitus saa pian laskea pennosiaan ja toivoa lottovoittoa tai muuta ratkaisua tuleviin toimeentulo-ongelmiinsa. Vastavalitun hallituksen palkkioihin on varattu 32 100 euroa. Summa jaetaan hallituksen 7–9 jäsenen kesken. Puheenjohtajan palkkio on erikseen.
Vuoden 2011 hallituksessa oli vähimmäismäärä jäseniä. Heistä kukin tienasi vuoden työstä 4 500 euroa.

Puheenjohtajan tehtävät juuri jättäneen Joonatan Virtasen mielestä hallituksessa olevilla ei tarvitse olla parempaa toimeentuloa kuin ”tavallisella opiskelijalla”.
”Palkkion tarkoitus on auttaa, ettei hallituslaisen tarvitsisi käydä töissä tai opiskella”, hän sanoo.

Virtasen hallituksen sopovastaavan Fatim Diarran mielestä palkkio ei riitä mihinkään.
”Koko vuoden kestänyt persaukisuus jättää JYYstä paskan muiston”, Diarra lataa.
”Hallitusvuoden aikana on helvetisti duunia. Totta kai hallitukseen pyrkiminen on oma valinta, mutta me ollaan puoliorjia, väsyneitä ja köyhiä.”
Hallituksen jäsenen nimellinen työaika on 25 tuntia viikossa.

Ympäristöasioista vastanneen Heidi Kirkonpellon mukaan työtunteja kertyi vähän enemmän, noin 6 tuntia päivässä.
”Sen lisäksi saattaa päivittäin olla 2–6 tuntia hallitustyöskentelyyn liittyviä tapaamisia ja valmisteluja”, Kirkonpelto laskee.
Virtasen talousvastaavan Jukka Ruokasen mielestä palkkio ei ole missään suhteessa työmäärään.
”Jotta korvaus työstä olisi edes jotenkuten kohtuullinen, sen pitäisi olla vähintään 1 000 euroa kuussa”, Ruokanen sanoo.

Entinen kopovastaava Mikko Punkari ei pidä mahdollisena vähentää hallituslaisten työmäärää mutta ei myöskään korottaa palkkioita.
”Ylioppilaskunnan jäsenmaksua en halua nostettavan, ja moni muukin toiminnan osa-alue kaipaisi lisää pätäkkää.”
Jylkkärin haastattelemista hallituksen jäsenistä ainoastaan Kirkonpelto oli ehtinyt opiskella lukuvuoden aikana. Lisäksi kesällä hän, Ruokanen ja Punkari olivat suorittaneet opintojaan hieman eteenpäin. Opintotukia ei kuitenkaan juuri nosteltu.
Palkkatöissä kertoo olleensa vain Punkari, joka työskenteli kesällä päivän viikossa.
Hallituslaisten lompakot ovat elokuun alusta entisestään keventyneet, kun asumislisän nostaminen on luettu opintotukikuukauden käyttämiseksi.
Esimerkiksi Ruokasen ”kohtuullisen hyvä” taloudellinen tilanne huonontui, koska ei enää ollut järkevää nostaa pelkkää asumislisää. Fatim Diarran puolestaan oli pakko siirtyä yleisen asumistuen piiriin.
”On ollut hirveää pummia rahaa vanhemmilta ja kavereilta”, Diarra suree.

Joonatan Virtanen pitää hallituksen palkkioita ikuisuusongelmana. Hänen mukaansa kynnys tehdä toimeentulo-ongelmille jotain ei ylity, koska ”kyseessä ei ole mikään kriisi”.
”Kyllä hallituksessa pärjää, jos elää kuin opiskelija. Kannattaa suosia sosiaalista asumista, ruokailua ja liikuntaa. Hyödyntämällä Ilokiveä ja yliopistoliikuntaa säästää pitkän pennin”, hän neuvoo.
Kokeilemisen arvoisia toimeentulovinkkejä uudelle hallitukselle – ja miksei muillekin opiskelijoille – antaa myös toinen kopovastaava Joachim Kratochvil.
”Ryhdy kesällä palstaviljelijäksi. Käy JYYn valiokuntien kokouksissa, koska niissä nopeakätinen ihminen saa sämpylöitä ja säästää iltapalakuluissa. Peri rikas sukulainen.”

Heli Hämäläinen


Rikastuva Virtanen maksaa avovaimolle Spotifyn

JYYn vuoden 2011 hallituksen puheenjohtaja Joonatan Virtanen on valittu yliopiston hallituksen opiskelijajäseneksi. Kaksivuotinen toimikausi alkaa ensi vuoden alusta.
Valtio-oppia opiskeleva Virtanen, 26, on yliopiston hallituksen ainoa opiskelijajäsen – ja kohta rikas mies.
JYYn hallituksen puheenjohtaja on ylioppilaskunnan johdon kovimmin palkattu luottamushenkilö. Hallituk-sen puheenjohtajan palkka on 8 400 euroa vuodelta.
Virtanen nettosi lukuvuoden jokaisena yhdeksänä kuukautena 933,33 euroa.
”Tuloni nousivat jo hallituksen puheenjohtajan pestin aikana. Olihan se mukava summa verrattuna opintotukeen”, Virtanen toteaa.

Vasemmistolainen Virtanen saa pian toden teolla taistella porvarillisen elämäntyylin houkutuksia vastaan, koska yliopiston hallituksen jäsenenä hänen tulonsa kaksinkertaistuvat.
Yliopiston hallituksen opiskelijajäsenelle maksetaan samaa palkkiota kuin muille jäsenille: 1 200 euroa kuussa sekä 300 euron kokouspalkkioita. Kokouksia on vuodessa 14.
Jäsenten palkkioita on vastikään korotettu.
”Mielestäni nykyinen palkkio on ylimitoitettu, enkä olisi halunnut sitä niin suureksi”, Virtanen muotoilee vaatimattomana.
”Toisaalta hallituksen opiskelijajäsenellä on niin paljon vastuuta ja vaikuttamisen mahdollisuuksia, että niihin suhteutettuna palkka on sopiva.”

Virtasen mukaan toistaiseksi vain yksi toveri on kuittaillut tulojen kasvusta.
”Kaveri kysyi, onko ruvettu jo katselemaan autoa. No ei olla. Mutta kun haluaa vaikuttaa, täytyy kestää kuittailut”, hän sanoo.
Palkkarahoja hän ei aio törsätä myöskään luksuslukaaliin.
”Asuntoni säilyy KOAS Ainolassa.”
Rikastuva opiskelijoiden äänitorvi mainitsee nähneensä joskus uutisen lottovoittajasta, joka kertoi arkisesti aikovansa ostaa pesukoneen.
Mihin Virtanen sitten suunnittelee kuluttavansa suuret tulonsa?
”Itselleni aion hankkia uuden tietokoneen entisen rämän tilalle. Avopuolisolle ajattelin ostaa Spotify-oikeudet, kun hän on niitä toivonut. Ja toki säästän tulevaisuuden varalle.”

Heli Hämäläinen