Ei hakutuloksia.

Syökööt sämpylöitä

Kuva: Tommi Puska
Kuva: Tommi Puska

Ylioppilaskunnan hallitukseen valittujen kannattaa pitää hyvät välit vanhempiinsa ja rikkaisiin sukulaisiinsa, mikäli edellistä hallitusta on uskominen. Hallituslaisten palkkio on vähimmillään opintotukeakin pienempi.

JYYn uusi hallitus saa pian laskea pennosiaan ja toivoa lottovoittoa tai muuta ratkaisua tuleviin toimeentulo-ongelmiinsa. Vastavalitun hallituksen palkkioihin on varattu 32 100 euroa. Summa jaetaan hallituksen 7–9 jäsenen kesken. Puheenjohtajan palkkio on erikseen.
Vuoden 2011 hallituksessa oli vähimmäismäärä jäseniä. Heistä kukin tienasi vuoden työstä 4 500 euroa.

Puheenjohtajan tehtävät juuri jättäneen Joonatan Virtasen mielestä hallituksessa olevilla ei tarvitse olla parempaa toimeentuloa kuin ”tavallisella opiskelijalla”.
”Palkkion tarkoitus on auttaa, ettei hallituslaisen tarvitsisi käydä töissä tai opiskella”, hän sanoo.

Virtasen hallituksen sopovastaavan Fatim Diarran mielestä palkkio ei riitä mihinkään.
”Koko vuoden kestänyt persaukisuus jättää JYYstä paskan muiston”, Diarra lataa.
”Hallitusvuoden aikana on helvetisti duunia. Totta kai hallitukseen pyrkiminen on oma valinta, mutta me ollaan puoliorjia, väsyneitä ja köyhiä.”
Hallituksen jäsenen nimellinen työaika on 25 tuntia viikossa.

Ympäristöasioista vastanneen Heidi Kirkonpellon mukaan työtunteja kertyi vähän enemmän, noin 6 tuntia päivässä.
”Sen lisäksi saattaa päivittäin olla 2–6 tuntia hallitustyöskentelyyn liittyviä tapaamisia ja valmisteluja”, Kirkonpelto laskee.
Virtasen talousvastaavan Jukka Ruokasen mielestä palkkio ei ole missään suhteessa työmäärään.
”Jotta korvaus työstä olisi edes jotenkuten kohtuullinen, sen pitäisi olla vähintään 1 000 euroa kuussa”, Ruokanen sanoo.

Entinen kopovastaava Mikko Punkari ei pidä mahdollisena vähentää hallituslaisten työmäärää mutta ei myöskään korottaa palkkioita.
”Ylioppilaskunnan jäsenmaksua en halua nostettavan, ja moni muukin toiminnan osa-alue kaipaisi lisää pätäkkää.”
Jylkkärin haastattelemista hallituksen jäsenistä ainoastaan Kirkonpelto oli ehtinyt opiskella lukuvuoden aikana. Lisäksi kesällä hän, Ruokanen ja Punkari olivat suorittaneet opintojaan hieman eteenpäin. Opintotukia ei kuitenkaan juuri nosteltu.
Palkkatöissä kertoo olleensa vain Punkari, joka työskenteli kesällä päivän viikossa.
Hallituslaisten lompakot ovat elokuun alusta entisestään keventyneet, kun asumislisän nostaminen on luettu opintotukikuukauden käyttämiseksi.
Esimerkiksi Ruokasen ”kohtuullisen hyvä” taloudellinen tilanne huonontui, koska ei enää ollut järkevää nostaa pelkkää asumislisää. Fatim Diarran puolestaan oli pakko siirtyä yleisen asumistuen piiriin.
”On ollut hirveää pummia rahaa vanhemmilta ja kavereilta”, Diarra suree.

Joonatan Virtanen pitää hallituksen palkkioita ikuisuusongelmana. Hänen mukaansa kynnys tehdä toimeentulo-ongelmille jotain ei ylity, koska ”kyseessä ei ole mikään kriisi”.
”Kyllä hallituksessa pärjää, jos elää kuin opiskelija. Kannattaa suosia sosiaalista asumista, ruokailua ja liikuntaa. Hyödyntämällä Ilokiveä ja yliopistoliikuntaa säästää pitkän pennin”, hän neuvoo.
Kokeilemisen arvoisia toimeentulovinkkejä uudelle hallitukselle – ja miksei muillekin opiskelijoille – antaa myös toinen kopovastaava Joachim Kratochvil.
”Ryhdy kesällä palstaviljelijäksi. Käy JYYn valiokuntien kokouksissa, koska niissä nopeakätinen ihminen saa sämpylöitä ja säästää iltapalakuluissa. Peri rikas sukulainen.”

Heli Hämäläinen


Rikastuva Virtanen maksaa avovaimolle Spotifyn

JYYn vuoden 2011 hallituksen puheenjohtaja Joonatan Virtanen on valittu yliopiston hallituksen opiskelijajäseneksi. Kaksivuotinen toimikausi alkaa ensi vuoden alusta.
Valtio-oppia opiskeleva Virtanen, 26, on yliopiston hallituksen ainoa opiskelijajäsen – ja kohta rikas mies.
JYYn hallituksen puheenjohtaja on ylioppilaskunnan johdon kovimmin palkattu luottamushenkilö. Hallituk-sen puheenjohtajan palkka on 8 400 euroa vuodelta.
Virtanen nettosi lukuvuoden jokaisena yhdeksänä kuukautena 933,33 euroa.
”Tuloni nousivat jo hallituksen puheenjohtajan pestin aikana. Olihan se mukava summa verrattuna opintotukeen”, Virtanen toteaa.

Vasemmistolainen Virtanen saa pian toden teolla taistella porvarillisen elämäntyylin houkutuksia vastaan, koska yliopiston hallituksen jäsenenä hänen tulonsa kaksinkertaistuvat.
Yliopiston hallituksen opiskelijajäsenelle maksetaan samaa palkkiota kuin muille jäsenille: 1 200 euroa kuussa sekä 300 euron kokouspalkkioita. Kokouksia on vuodessa 14.
Jäsenten palkkioita on vastikään korotettu.
”Mielestäni nykyinen palkkio on ylimitoitettu, enkä olisi halunnut sitä niin suureksi”, Virtanen muotoilee vaatimattomana.
”Toisaalta hallituksen opiskelijajäsenellä on niin paljon vastuuta ja vaikuttamisen mahdollisuuksia, että niihin suhteutettuna palkka on sopiva.”

Virtasen mukaan toistaiseksi vain yksi toveri on kuittaillut tulojen kasvusta.
”Kaveri kysyi, onko ruvettu jo katselemaan autoa. No ei olla. Mutta kun haluaa vaikuttaa, täytyy kestää kuittailut”, hän sanoo.
Palkkarahoja hän ei aio törsätä myöskään luksuslukaaliin.
”Asuntoni säilyy KOAS Ainolassa.”
Rikastuva opiskelijoiden äänitorvi mainitsee nähneensä joskus uutisen lottovoittajasta, joka kertoi arkisesti aikovansa ostaa pesukoneen.
Mihin Virtanen sitten suunnittelee kuluttavansa suuret tulonsa?
”Itselleni aion hankkia uuden tietokoneen entisen rämän tilalle. Avopuolisolle ajattelin ostaa Spotify-oikeudet, kun hän on niitä toivonut. Ja toki säästän tulevaisuuden varalle.”

Heli Hämäläinen

 1. Maksava opiskelija

  Ylioppilaskunnan politrukit siis valittavat, etteivät onnistuneet pumppaamaan suoraan omaan lompakkoonsa enemmän rahaa vuoden aikana, eikä heidän loistavalle osaamiselle olekaan työmarkkinoilla kysyntää. Suorastaan surkuhupaista.
  Kyseessä on pääasiassa luottamustehtävä, ei kokopäiväinen työ. Luottamustehtävät ovat siitä jänniä, että niihin saa palamaan vaikka kaikki vuorokauden tunnit. Ihminen, joka ei tunne rajojaan, ei varmaan ole luottamuksen arvoinen, etenkään, kun pääsee päättämään myös muiden rahoista. Eräälläkin ylioppilaskunnan hallituksen jäsenellä on aikaa riittänyt Jyväskylässä aivan muihin rientoihin ja toinen on käyttänyt paljon aikaa matkusteluun (nekin julkisin varoin, tosin ei ylioppilaskunnan). Eipä silloin oltu köyhiä ja kipeitä…
  Esitän vähän inhottavan ja realismia kolkuttelevan kysymyksen: Olisikohan oikeasti niin, että näiden politrukkien köyhyyden taustalla olisi niinkin yksinkertainen syy, että heitä ei kaivata työmarkkinoilla? Että heidän osaamiselle on käyttöä vain lukuisissa ”järjestöissä”, joissa samanmielisten piiri pieni pyörii ja siinä samassa vähän rahojen kanssa hyörii. Tätä tietenkään ei saisi kysyä, koska vastaukset olisivat vähän epämiellyttäviä.

  Helpoiten tämä koko keskustelu saataisiin päätökseen sillä, että ylioppilaskuntaan kuuluminen olisi vapaaehtoista. Nähtäsiin sitten, miten arvokkaaksi tuo uurastus koetaan.

  Terveisin: Maksava opiskelija

  PS. Väite, että palkkatöissä – ja hänkin yllättäen vain päivän viikossa kesällä – olisi ollut vain Punkari, ei taida muuten pitää paikkaansa. Vaikka meillä opiskelijoilla onkin pienet tulot, sopisiko tähän viisaus, että ratkaisevaa on myös pienet menot?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Antti

  Ja noista palkkioistahan menee vielä siis verot, eli käytännössä siitä jää käteen n. 450 e/ kk hallituslainen, jos hallituksen jäseniä on se 7. Uuden hallituksen kohdalla se tulee olemaan jotain siinä 360 e / kk tietämillä, vaatii siis aika tarkkaa työjakoa hallitukselta jotta palkkio tulee tasan kaikille suhteessa työmäärään. Mitään yhden salkun ympäristö (joka on aika pieni sektori kuitenkin) vastaavaa ei voi olla.
  Miten puheenjohtajan palkkio on noin iso verrattuna hallituslaisiin? Toki sen ymmärtää, että sen tulee olla korkeampi, mutta että noin paljon? Se, että pj saa lähes tuplasti sen mitä hallituslainen, on aika mielenkiintoista. Itse kyllä näkisin, että pj:n palkkion tulisi olla 600-700 e/kk.
  Seuraavan kerran kun palkkioita korotetaan, niin toivottavasti se tehdään pelkästään rivihallituslaisten palkkioihin.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Terveisiä Kortepohjasta

  On sitä aikoihin eletty kun sopovastaava vertaa yo-kunnassa toimimista
  orjatyöhön ja ”paskaan muistoon”! 4500 euroa vuodessa vapaaehtoisesta
  tehtävästä ei ole opiskelijalle mikään pikkuraha. Eräille ei varmaan
  mikään riitä…

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Antti

  Mutta kyllä toimittaja on oikeassa, että uuden hallituksen jäsenillä toimeentulo-ongelmat voivat muuttua aika moisiksi. Hommat on hoidettava ja artikkelin mukaan menee yli 32 h / vk, tosin nythän hommat jakaantuvat useammalle henkilölle joten ehkä hallituskuorma vähän kevenee henkilöä kohti.

  Voisiko JYY tarjota hallituslaisille esim. ruokaliput Ilokiveen?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 5. Entinen TYYläinen

  Olennaista asiassa on se, onko hallitukseen pyrkiminen mahdollista myös niille, joilla ei ole taloudellista liikkumavaraa lainkaan. On erittäin ikävää jos yhteisistä asioista päättäminen (=politiikka – ei puolue- vaan merkityksessä politeikon) on vain varakkaiden käsissä jo ylioppilaskunnissa.

  En oikein ymmärrä mitä tasoa korkeana pitävät ajattelevat. Jo 15 vuotta sitten TYY:n (Turun yo:n ylioppilaskunnan) hallituksessa toimiminen kyllä kävi hyvinkin kokopäivätyöstä. Ei siinä pysty opintotukea nostamaan ja toisaalta ainakaan rehellisesti ei voi sanoa olevansa myöskään työmarkkinoiden käytettävissä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 6. Hah

  Hyvä se on pj Virtasen sanoa että ”Kyllä hallituksessa pärjää, jos elää kuin opiskelija” samalla kun nettoaa melkein puolet enemmän kuin hallituslainen!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 7. Joonatan Virtanen

  Pakko itsekin kommentoida. Juteltiin toimittajan kanssa aiheesta pitkään ja monesta eri näkökulmasta, mutta juttu on saksittu kasaan niin, että näyttää etten yhtään välittäisi hallituslaisten toimeentulo-ongelmista. Omapa tietysti vikani kun luotin toimittajan arvostelukykyyn enkä pyytänyt sitaatteja tarkistettaviksi, jännää juttuahan sitä aina vaan haetaan.

  Sanoin haastattelussa yllämainitun lisäksi mm. sen, että hallituslaisten palkkiot ovat mielestäni liian matalat ja niiden tulisi olla nykyisen pj-palkkion tasolla tai vähintään opintotuen kokonaistasolla. En vastustaisi sitäkään, että kaikkien palkkiot olisivat samalla riittävällä tasolla, vaikka pj-palkkio nykyisestä laskisi. Olen kyllä sitä mieltä, että hallituksen ja pj:n toimeentulon ei tarvitse olla korkeampi kuin tavallisella opiskelijalla, mutta kuten sanoin haastiksessakin, tavallisen opiskelijan toimeentulo on nykytilanteessa itsessään riittämätön!

  Lisäksi nimitin palkkiokysymystä ikuisuusongelmaksi pelkästään realistisessa mielessä. Joko palkkioita (eli todennäköisimmin jäsenmaksua) nostetaan tai hallituksen toimintaa kevennetään. Ajatukseni oli, että edustajisto tuskin ratkaisee kysymystä helposti. Voin tietty olla väärässäkin. Prove me wrong. 🙂

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 8. Väni väni

  Jos hallituksen jäsenillä on ”liikaa töitä”, kannattaisiko harkita mieluummin töiden vähentämistä kuin palkkioiden korottamista? Palkkioiden nostaminen ei vähennä töiden määrää yhtään, ja tuskinpa niistä koskaan saadaan niin korkeita, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Nuo Diarran kommentit jutussa ovat aivan käsittämättömiä. Jos rahan takia jää ”paska muisto”, olisi ehkä kannattanut jäädä kokonaan pois. JYY:n hallituksen jäsenyys on kunniatehtävä, jonka hoitamiseen ei ketään pakoteta. Sitä paitsi kyllä sellainen henkilö, joka on pystynyt hoitamaan omat asiansa siedettävälle tolalle, on mielestäni antanut vahvan näytön kyvyistään myös hallituksessa tapahtuvaan ns. yhteisten asioiden hoitamiseen. Hallituspaikka ei ole mikään subjektiivinen oikeus eikä sosiaaliavun väline. Eli lakatkaa nyt hyvät ihmiset valittamasta. Teette itsestänne naurettavia.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 9. Ville Qvist

  Olen sitä mieltä, että hallituksen jäsenen palkkiokin riittää melko hyvin elämiseen ja ei mun hallitusvuotenani tarvinnut hirveän paljon muissa töissä juosta. Kuten Joonatan mainiosti sanoi, niin palkkio riittää, kunhan osaa elää kuten opiskelija. Toki olen myös sitä mieltä, että palkkio pitäisi nostaa samalle tasolle kuin opintoraha+asumislisän maksimi on.

  Nää palkkiot ovat nousseet melko ongelmalliseksi kysymykseksi viime vuosien aikana, sillä melkeinpä kaikesta pitää nykyään maksaa. Ei ole enää samalla tavalla sellaista tekemistä tekeimisen takia, vaan melkeinpä ihan sama, mitä olisi tehtävänä, niin tekijä ensin haluaa kuulla palkasta ja vasta sitten harkitsee, tekisikö asiaa. Toki tässä vähän kärjistän, mutta on minusta melko huolestuttavaa, että yhdistystoimintaan on hiipimässä työntekijäkulttuuri jolloin mitään ei tapahdu ilman rahaa. Ei yhdistyksillä, edes JYYllä ole, ole varaa maksaa palkkaa ihmisille, joten tekijäporukka kapenee koko ajan. Toivottavasti kurssi kääntyy, sillä tätä menoa meillä ei ole tekijöitä kohta ollenkaan, kun massoja ei kiinnosta ja ne harvat tekijät ovat palaneet loppuun!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 10. Ville Qvist

  Vänille muuten vastaisin sen verran, että hallituslaisten töiden vähentäminen on ongelmallinen kysymys. JYYssä on nimittäin päätöksentekijöitä todella suuria määriä, heille kun ei yleensä tarvitse maksaa juuri mitään. Päätöksiä kun on kiva tehdä ilman palkkaakin. Sen sijaan tuo toteuttava porras on melko kapea, mikä tarkoittaa sitä, että läheskään kaikki päätetyt asiat eivät toteudu tai ne toteutuvat vain osittain. Hallituksella on siis niin paljon tehtävää kuin ikinä vain ehtivät tekemään. Jos työtä vähentää, niin yhä useampi päätetty asia jää tekemättä. Yhtälö on melko vaikea kokonaisuudessaan ja vaatisi mun mielestä ihan erilaisen tekemisen kulttuurin.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 11. Antti

  Qvistin edellen kommentti on asiaa. Edustajiston pitäisi sitoutua myös nykyistä enemmän osallistumaan itse JYYn toimintaan, ei pelkästään vain päättämään niistä. Valiokunnathan jo sitä tekevätkin.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 12. Kerran kepu...

  Taitaa sitten näkyä vähän toimittajan omat mielipiteet taustalla. Ei tämä nyt mitenkään erityisen laadukasta journalismia edusta. Heli Hämäläinen koettaa näköjään tehdä Jylkkärissä omaa politiikkaansa eikä aitoa journalismia.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 13. Rivilukija

  Tämä oli ehdottomasti viime Jylkkärin ja jopa koko syksyn helmi. Mahtavaa Heli!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 14. ....

  Rivilukija = Heli/toinen kiero kepuli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.