Ei hakutuloksia.

Kahdella ehdokkaalla sama numero, kylävaalit kokonaan uusiksi

Kortepohjan ylioppilaskylän asukasneuvostovaalit joudutaan järjestämään uudelleen. Keskusvaalilautakunta päätti myöhään torstai-iltana päättyneessä kokouksessaan keskeyttää vaalit ehdokkaiden numeroluettelossa olleen virheen takia. Näin ollen torstaina 29. lokakuuta annetut ennakkoäänet hylätään.

Asukasneuvostoon pyrkivistä kahdeksastatoista ehdokkaasta kahdella oli osassa numerolistoja sama numero, mikä oli sekoittanut kokonaisuudessaan Punainen viiva -ehdokaslistan numeroinnin. Väärät numerot päätyivät ryhmän vaalijulisteeseen sekä myös Jylkkärin uutiseen, vaikka ne virallisissa vaaliasiakirjoissa olivatkin oikein. Väärä numerointi johtui lyöntivirheestä.

Virheen havaitsi keskusvaalilautakunnan jäsen, joka oli avaamassa vaalipistettä ylioppilaskylän Lillukassa. Tätä ennen muutama oli kuitenkin ehtinyt jo äänestää, ja koska yleensä alhaiseksi jäävän äänestysprosentin vuoksi kylävaaleissa yhdelläkin äänellä on suuri vaikutus, keskusvaalilautakunta päätti keskeyttää vaalit.

Kylävaalit uusitaan marraskuun lopulla: uusi vaalikuulutus annetaan maanantaina. Ehdokasasettelua ei kuitenkaan enää avata uudelleen, vaan keskusvaalilautakunta on päättänyt toimittaa vaalin aiemmin hyväksytyllä ehdokaslistojen yhdistelmällä.

Asukasneuvostoon valitaan yhteensä neljä jäsentä. Äänioikeutta vaalissa voivat käyttää kaikki 16 vuotta täyttäneet ylioppilaskylän asukkaat. Vaalien varsinaisen äänestyspäivän piti olla keskiviikkona 4. marraskuuta. Neuvoston lopullisen, yhdeksänhenkisen kokoonpanon täydentää ylioppilaskunnan edustajisto, joka valitsee neuvostoon loput viisi jäsentä.

Keskusvaalilautakunta käsitteli kokouksessaan myös valitusta vaalivilpistä. Grönionin Touko Aalto, Jyväskylän Vihreän Vasemmiston Jarno Miettinen ja Demariopiskelijoiden Joonatan Virtanen syyttivät jo tiistaina Keskustaopiskelijoita siitä, että näiden kampanjasivusto sijaitsi keskusvaalilautakunnan määräysten vastaisesti yliopiston kotisivupalvelimella. Valituksen tehneiden mukaan sittemmin toiselle palvelimelle siirretty sivusta on tuonut ryhmälle perusteetonta taloudellista ja kampanjan näkyvyyttä lisäävää etua. Raskauttavana asianhaarana Aalto, Miettinen ja Virtanen pitivät sitä, että keskustaopiskelijoiden ehdokkaana on keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Michaël Vanamo.
Keskusvaalilautakunnan mukaan Aallon, Miettisen ja Virtasen valitus oli aiheellinen, mutta koska Keskustaopiskelijat siirsivät sivunsa palvelimelta pois heti valituksen tultua keskusvaalilautakuntaan, lisätoimenpiteisiin ei ole aihetta.

Lautakunnan puheenjohtajana Vanamo on saanut niskaansa kritiikkiä kampanjoinnin alusta lähtien. Arvostelua ovat herättäneet sähköpostit, joissa keskusvaalilautakunta muun muassa kielsi kampuksella poliittiset kahvitilaisuudet ja tilaisuudet, ”joissa puhutaan politiikasta yleisellä tasolla” sekä ”muiden vaaliliittojen agendan ja ehdokkaiden kritisoinnin”.

”Sähköpostien tarkoituksena oli rauhoittaa tilannetta ja muistuttaa vaaliliittoja siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Viestien sanamuodoissa oli parantamisen varaa ja niitä on myös jälkeenpäin korjailtu. Poliittiseen toimintaa kuuluu kritiikki puolin ja toisin. On hyvä, että vaaliliitot ovat aktiivisia”, Vanamo toteaa.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi

Jylkkäri seuraa edustajistovaalikuhinaa myös V. Vallaton -blogissa. Vaalien tulokset selviävät myöhään keskiviikkoiltana 4. marraskuuta.

 1. Ville Qvist

  Harmittavan harva ilmeisesti tietää ollenkaan sitä, että ylioppilaskunta ymmärrykseni mukaan maksaa yliopistolle siitä, että edustajistoryhmät saavat käyttää groups.jyu.fi -palvelintaan omien nettisivujensa ylläpitoon. Itse vaaleissahan on ollut muistini mukaan vuosi kausia sama klasuuli, että yliopiston palvelimia ei saa käyttää vaalityöhön, mutta silti groupsista löytyy edustajistoryhmien sivuja vaikka kuinka paljon ja viime vaalien aikaan niitä taisi olla siellä enemmänkin. Aikaisemmin tästä ei ole kukaan sanonut mitään, mutta nyt on selvästikin sellainen henki ilmassa, että voittoon pitää päästä millä keinoilla tahansa, joten kaikki mahdollisuudet otetaan käyttöön.

  (jostain syystä kommenttini luetaan spämmiksi, yritän lähettää tämän osissa, jos saisin sen toimimaan niin)

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Ville Qvist

  (osa 2)

  Tällä hetkellä (30.10.2009 klo 12.09) groupsista löytyy ainakin seuraavat sivut:
  groups.jyu.fi/maa/
  Maltillinen äärivasemmisto, entinen Jyviva. Jyvivan edustaja on myös allekirjoittanut valituksen JOKia vastaan. Sivuilla on ainakin 2005 vaaliohjelma, joten ainakin noissa vaaleissa näitä sivuja on käytetty. Ei tainnut muistua allekirjoittaneelle nämä sivut ollenkaan.

  groups.jyu.fi/jyko/
  Jyväskylän kokoomusopiskelijoiden vanhat sivut, joita ei enää päivitetä.

  groups.jyu.fi/sos/
  Sosialistiopiskelijoiden sivut, joita ei ole päivitetty viime aikoina. Ryhmä ei ole nyt vaaleissa mukana, mutta viime vaaleissa olivat ja näitä sivuja on käytetty ainakin silloin.

  groups.jyu.fi/jok/
  Jyväskylän opiskeleva keskusta, osoitteessa linkki eteenpäin, mikä on teknisesti ihan yhtä kielletty kuin kaikki muutkin sivut.

  Voin myös sanoa, että PDn sivut meinasivat mennä groupsiin, mutta sieltä ei sitten löytynytkään ihan kaikkea sitä tekniikkaa, mitä halusimme, joten ne laitettiin muualle.

  Tarkoituksenani on tässä sanoa, että groupsia ei kukaan ole nähnyt kiellettynä paikkana, vaan selkeästi sellaisena alueena, jonne sivut saa laittaa. Se, että keskusvaalilautakunta ei ole muistanut laittaa sitä erikseen sääntöihin, kertoo minusta enemmän keskusvaalilautakunnan ajattelemattomuudesta kuin siitä, että tarkoitus oli groups kieltää. Sääntöjen kirjainta siis on rikottu, mutta sen henkeä ei.

  (groupsin linkit ilmeisesti ovat liikaa tuolle spämmifiltterille)

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Asko Soukka

  Täydentäisin Villen kommenttia vielä tällä lainauksella groups.jyu.fi-palvelun kuvauksesta:

  ”Web-osoite groups.jyu.fi on tarkoitettu ylioppilaskunnan alaisuudessa toimivien yhteisöjen (ainejärjestöt, edustajistot ja osakunnat) sivustoille. Palvelussa julkaistavien sivustojen kelpoisuuden määrittää yliopiston viestintä ja tarpeen vaatiessa ne harkitaan tapauskohtaisesti.”

  Siitä en ole kuullut, että JYY ostaisi oikeuden groups.jyu.fi-palvelun käyttöön THK:lta, mutta kuulisin mielelläni lisää jos näin todella on. Ainakaan tästä ei ollut puhetta silloin, kun groups.jyu.fi-palvelun edeltäjän käyttö rajattiin pelkästään yliopiston ja ylioppilaskunnan alaisuudessa toimivien yhteisöjen käyttöön (”aine- ja ammattijärjestöille”), vaan silloin kyse oli ”atk-keskuksen toimintojen kohdistaminen tukemaan opetusta ja tukimusta”.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.