Kortepohjan ylioppilaskylän asukasneuvostovaalit joudutaan järjestämään uudelleen. Keskusvaalilautakunta päätti myöhään torstai-iltana päättyneessä kokouksessaan keskeyttää vaalit ehdokkaiden numeroluettelossa olleen virheen takia. Näin ollen torstaina 29. lokakuuta annetut ennakkoäänet hylätään.

Asukasneuvostoon pyrkivistä kahdeksastatoista ehdokkaasta kahdella oli osassa numerolistoja sama numero, mikä oli sekoittanut kokonaisuudessaan Punainen viiva -ehdokaslistan numeroinnin. Väärät numerot päätyivät ryhmän vaalijulisteeseen sekä myös Jylkkärin uutiseen, vaikka ne virallisissa vaaliasiakirjoissa olivatkin oikein. Väärä numerointi johtui lyöntivirheestä.

Virheen havaitsi keskusvaalilautakunnan jäsen, joka oli avaamassa vaalipistettä ylioppilaskylän Lillukassa. Tätä ennen muutama oli kuitenkin ehtinyt jo äänestää, ja koska yleensä alhaiseksi jäävän äänestysprosentin vuoksi kylävaaleissa yhdelläkin äänellä on suuri vaikutus, keskusvaalilautakunta päätti keskeyttää vaalit.

Kylävaalit uusitaan marraskuun lopulla: uusi vaalikuulutus annetaan maanantaina. Ehdokasasettelua ei kuitenkaan enää avata uudelleen, vaan keskusvaalilautakunta on päättänyt toimittaa vaalin aiemmin hyväksytyllä ehdokaslistojen yhdistelmällä.

Asukasneuvostoon valitaan yhteensä neljä jäsentä. Äänioikeutta vaalissa voivat käyttää kaikki 16 vuotta täyttäneet ylioppilaskylän asukkaat. Vaalien varsinaisen äänestyspäivän piti olla keskiviikkona 4. marraskuuta. Neuvoston lopullisen, yhdeksänhenkisen kokoonpanon täydentää ylioppilaskunnan edustajisto, joka valitsee neuvostoon loput viisi jäsentä.

Keskusvaalilautakunta käsitteli kokouksessaan myös valitusta vaalivilpistä. Grönionin Touko Aalto, Jyväskylän Vihreän Vasemmiston Jarno Miettinen ja Demariopiskelijoiden Joonatan Virtanen syyttivät jo tiistaina Keskustaopiskelijoita siitä, että näiden kampanjasivusto sijaitsi keskusvaalilautakunnan määräysten vastaisesti yliopiston kotisivupalvelimella. Valituksen tehneiden mukaan sittemmin toiselle palvelimelle siirretty sivusta on tuonut ryhmälle perusteetonta taloudellista ja kampanjan näkyvyyttä lisäävää etua. Raskauttavana asianhaarana Aalto, Miettinen ja Virtanen pitivät sitä, että keskustaopiskelijoiden ehdokkaana on keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Michaël Vanamo.
Keskusvaalilautakunnan mukaan Aallon, Miettisen ja Virtasen valitus oli aiheellinen, mutta koska Keskustaopiskelijat siirsivät sivunsa palvelimelta pois heti valituksen tultua keskusvaalilautakuntaan, lisätoimenpiteisiin ei ole aihetta.

Lautakunnan puheenjohtajana Vanamo on saanut niskaansa kritiikkiä kampanjoinnin alusta lähtien. Arvostelua ovat herättäneet sähköpostit, joissa keskusvaalilautakunta muun muassa kielsi kampuksella poliittiset kahvitilaisuudet ja tilaisuudet, ”joissa puhutaan politiikasta yleisellä tasolla” sekä ”muiden vaaliliittojen agendan ja ehdokkaiden kritisoinnin”.

”Sähköpostien tarkoituksena oli rauhoittaa tilannetta ja muistuttaa vaaliliittoja siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Viestien sanamuodoissa oli parantamisen varaa ja niitä on myös jälkeenpäin korjailtu. Poliittiseen toimintaa kuuluu kritiikki puolin ja toisin. On hyvä, että vaaliliitot ovat aktiivisia”, Vanamo toteaa.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi

Jylkkäri seuraa edustajistovaalikuhinaa myös V. Vallaton -blogissa. Vaalien tulokset selviävät myöhään keskiviikkoiltana 4. marraskuuta.