Pekka ”Faarao” Pirttikankaan CV:stä löytyy Cosmo Jones Beat Machinen ja Astro Can Caravanin kaltaisia yhtyeitä. Kuhmalahden nubialaiset on ensimmäinen levy, jolla Pirttikangas esiintyy suomeksi.
Ensikuulemalta Kuhmalahden nubialaisten musiikki hämmentää vaikutteidensa suorasukaisuudella. Erityisesti Käärmeen seurakunta on kuin suora sitaatti Tuomari Nurmion yhdessä Alamaailman vasaroiden kanssa tekemältä Kinaporin kalifaatti -albumilta. Tarkemman kuuntelun myötä levyn nyanssit paljastavat itsensä. Musiikki lainailee bluesiin aineksia eri kansanmusiikeista. Soitto soi läpi albumin orgaanisesti ja upeasti.
Pirttikangas on saanut bändiinsä joukon taitavia muusikoita, joiden soitinvalikoima on peruspoljentoon verrattuna kiehtova. Esimerkiksi Kusti Vuorisen haitari tuo makeaa soundia letkeästi kulkevaan Amédé Ardoin -kappaleeseen. Pentti Dassumin soittimiksi on levyn kansivihkossa listattu ”romut”.
Kokonaisuutena Kuhmalahden nubialaiset on ilmava, minkä takaa instrumentaaleille lohkaistu runsas tila. Levyn finaali, etiopialainen kansansävelmä Minim aiakora, tarjoaa hypnoottisen seitsenminuuttisen.

Rauli Karjalainen

”Orgaanista ja upeaa”