Vallankumouksellisia mielipiteitä on kautta aikain ilmaistu graffiteissa ja nykyään myös wc-seinäkirjoituksissa.
Kyteekö akateeminen vallankumous Jyväskylän yliopiston vessoissa?

Kuva: Juho Takkunen
Kuva: Juho Takkunen

Wc-kirjoitukset ovat osa yliopistoyhteisön keskustelukulttuuria. Kirjoitukset puuttuvat vain uusimmista miestenhuoneista sekä esimerkiksi yliopiston pääkirjaston toisen kerroksen vessoista, joissa kirjoituksia on maalattu viime aikoina peittoon.
Yksi luonnollisimmista wc-tekstien aiheista tuntuu olevan itse tarpeiden toimittaminen. ”Alvar (Aalto) ei koskaan ymmärtänyt, että paskominen on yksi elämän suurista nautinnoista”, valittaa nimimerkki Ark. yo C-rakennuksen ahtaahkossa miesten vessassa. ”Eilen tuntui vielä hyvältä ajatukselta syödä pari habaneroa”, tuskailee eräs seinäraapustaja.

Joidenkin tiedekuntien toaleteista voi lukea sisäpiirin vitsejä. Esimerkiksi Historican miesten vessan muokattu kieltolappunen kehottaa heittämään wc-pönttöön (Eero ja Erkki) Fredriksonin karttoja. ”Minä vahingossa koko karttakokoelman, onko tämä paha?”, kommentoi seuraava kirjoittaja.
Vessan seiniin puretaan myös turhautumista: ”Ei taia meikästä musiikkitieteilijää tulla” (Musican vessa). Mattilanniemen matematiikan rakennuksen wc:n seinään rustatun analyysitaulukon perään on vuodatettu väärän oppiainevalinnan tuskaa: ”Mitä vittua mä täällä teen?!!”

Mattilanniemen analyysitaulukon lisäksi myös Ylistön vessassa on matemaattinen kaava. Luonnontieteilijät vaikuttavatkin olevan ylpeitä taidoistaan. Humanistit sen sijaan tyytyvät C-rakennuksen vessassa populaarikulttuuriviittauksiin: ”Me olemme (huma)nistit, jotka sanovat NI!”
Entäpä se vallankumouksellisuus ja yhteiskunnalliset kannanotot? On niitäkin. Useisiin kampuksen vessoihin on esimerkiksi liimattu tarroja, joissa lukee: ”Tämä on Opetusministeriön ja Hallintoviraston TULOSMITTARI. Jos et tuottaa voi suuria määriä, sinun turha on pöksyjäs kääriä. Tulosvastuu-ta turpaan -vastarintaliike.”

Yksi mieleenpainuvimmista wc-kannanotoista puolestaan on vessaremontin mukana kadonnut teksti, jossa kirjoittaja ilmoitti lopettaneensa yliopisto-opinnot. Jotkut wc-kävijät kommentoivat kirjoitusta, osa hyväksyvästi ja osa syyllistäen.
On yliopiston vessakirjoituksissa ainakin jotain eroa baarien wc-kirjoitteluun. ”Akateemista wc-seinäkeskustelua – hienoja sanoja”, tiivistää C-rakennuksen aulan miestenvessan kirjoitus.

Juho Takkunen