Neljä hakijaa yhdeksästä on vielä kisassa mukana. Kaikki ovat Jyväskylän yliopiston ”omia poikia”.

Jyväskylän ylioppilaslehden tietojen mukaan yliopiston hallitus haastattelee rehtoriehdokkaista Kalle Lyytisen, Petri Karosen, Pekka Neittaanmäen ja Matti Mannisen.

Ainoastaan Lyytinen kertoo saaneensa haastattelukutsun. Muut kolme vetoavat siihen, että yliopiston hallitus on luvannut tiedottaa haastateltavien nimistä parin viikon päästä. Rannalle jääneet viisi hakijaa sanovat suoraan, etteivät ole saaneet haastattelukutsua.
Yhdysvalloissa Case Western Reserve -yliopistossa tietojärjestelmätieteen professorina toimivan Kalle Lyytisen mukaan on kansainvälinen käytäntö, että yliopiston rehtorivalinta sujuu avoimesti eikä haastattelukutsun saamista tarvitse salailla.

”Jyväskylän yliopisto ei ole kieltänyt minua kertomasta haastattelukutsusta”, hän sanoo.  

Lyytinen on entinen Jyväskylän yliopiston informaatioteknologisen tiedekunnan dekaani. Hän sai kutsun Yhdysvaltoihin vuoden 2001 alusta alkaen, mutta on jatkanut osa-aikaisena professorina Jyväskylän yliopistossa.

Suomen historian professori ja humanistisen tiedekunnan dekaani Petri Karonen toteaa, että kaikki yhdeksän hakijaa ovat kelpoisia eikä halunnut kommentoida haastattelukutsuja. Hän ohjaa kysymykset yliopiston hallituksen puheenjohtajalle Jorma Rantaselle.   

Tietotekniikan professori ja informaatioteknologian tiedekunnan dekaani Pekka Neittaanmäki ei myöskään halua kertoa, onko hän saanut kutsun haastatteluun. Hän sanoo, että yliopisto on ilmoittanut tiedottavansa haastattelukutsuista 23. marraskuuta. Tätä ennen hän ei asiaa kommentoi.  
Soveltavan fysiikan professori ja yliopiston vararehtori Matti Manninen vetoaa myös hallituksen ilmoittamaan päivämäärään, jota ennen hän ei voi vastata kysymyksiin.   

Hakijoista viisi kertoo, etteivät he ole saaneet haastattelukutsua. He ovat markkinoinnin professori Kimmo Alajoutsijärvi (JY), tietotekniikan professori ja informaatioteknologian tiedekunnan varadekaani Timo Tiihonen (JY), oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen (Helsingin yliopisto), biofarmasian professori ja terveystieteiden tiedekunnan dekaani Jukka Mönkkönen (Itä-Suomen yliopisto) sekä professori ja koulutuksen tutkimuslaitoksen johtaja Jouni Välijärvi (JY).
 
Yliopiston hallituksen puheenjohtajan Jorma Rantasen mukaan tällä hetkellä yliopiston hallitus arvioi hakijoita. Lopullinen päätös uudesta rehtorista saadaan vuoden loppuun tai viimeistään tammikuun 2012 loppuun mennessä.    
Rehtorin valintaprosessi on Rantasen mukaan pitkä, koska rehtorin paikkaa havittelee näinkin monta hyvää ehdokasta.

”Jyväskylän yliopistolle haetaan hyvää rehtoria. Hyvä rehtori on pätevä, kokenut, monipuolinen ja laaja-alainen kehittäjä”, Rantanen kertoo.

Rehtorin paikkaa haki yhdeksän professoria, joista kuusi on yliopiston sisältä ja kolme sen ulkopuolelta. Rantasen mielestä hakijoiden taustat ovat tasapainossa:

On hienoa, että oma väki on halukas laittamaan itsensä likoon yliopiston kehittämiseksi. Ulkopuoliset hakijat taas osoittavat, että muuallakin on mielenkiintoa tasokasta Jyväskylän yliopistoa kohtaan.” 

Noora Penttinen 

Rehtorihakijoiden kehittämisnäkemykset työhakemuksissa (pdf):

Petri Karonen
Kalle Lyytinen
Matti Manninen
Pekka Neittaanmäki

Kaikki hakijat (zip-arkisto)