Ei hakutuloksia.

Arvio: Sallisen kausi 1992-2012

Näytelmä lähtee liikkeelle kaksintaistelusta, jossa kaksi tasaväkistä soturia kamppailee kampuksen hallinnasta. Tiiviin taiston jälkeen näytelmän päähenkilö Sallinen peittoaa sotaväeksi värvättyjen opiskelijoiden avustuksella vastustajansa ”pienimmällä mahdollisella marginaalilla”, ja julistautuu kampuksen kuningattareksi kansan hurratessa.
Talousvaikeudet ja lama syöksevät kuitenkin päähenkilön heti uuteen selviytymiskamppailuun, jonka seurauksena tästä kehkeytyy yhä vahvempi johtaja. Itseluottamuksen vahvistuminen kääntyy pian itseään vastaan, ja lopulta yksinvaltias johtaa yliopistoa ”lähes sotatilaorganisaatiolla”.
Näytelmä pyörittelee vakuuttavasti kaunokirjallisuuden klassikkoteemaa vallan turmelevasta vaikutuksesta. Se vangitsee katsojan mukaansa kuin tämä olisi yksi opiskelijoista ja henkilökunnasta, jotka ajetaan suorastaan nerokkaan ovelasti yhä ahtaammalle.
Loppukohtauksessa rappeutuvia rakennuksia käytetään taidokkaasti vääristyneen vallankäytön symbolina, kun yliopisto joutuu pakenemaan yhä kauemmas palavien palkkakuittien ja Visa-laskujen hehkusta loistavasta rehtoraatista, jonka ikkunasta Sallinen jää maanisesti hymyille heittelemään Student Life –armopaloja tyhjälle näyttämölle.

Riikka Valtonen

”Pelottavan aito tulkinta”

 1. Mauno Voutilainen

  En tunne sen kummemmin tätä Aina Sallista, toki tiedän hänet, ehkä hänkin on jonkun kommenttini joskus vilaukselta nähnyt jossakin?
  Monen olen kuullut sanovan, että nähdessään nimeni lehtikommentin alla, jättää tarkkaan lukematta, tämä on paras kiitos, jonka kitukommentoija voi esityksistään saada.
  En toki tarkoita, että Aino Sallisella olisi joku tietty suhtautuminen kommentteihini.
  Hänen kautensa on ollut pitkä, kun vielä rakennusten kunnossapitoon olisi herätty, ennenkuin homeet kaatuu päälle.
  Hänen tekemisistään en osaa sen kummemmin sanoa, kun en tunne asioita.
  Joskus kävin Lozzilla jopa syömässä, 1980-luvulla, on voineet syöjät siitä jonkin verran vaihtua?
  Mauno Voutilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.