Ei hakutuloksia.

Rehtorihakemukset salataan vastoin lakia

Jyväskylän yliopiston avoinna olevan rehtorin viran hakemuksista ei anneta tietoa. Yliopiston kirjaamosta kerrotaan hallintojohtaja Kirsi Moisanderin määränneen, että saapuneita hakemuksia ei kirjata diaariin. Kirjaamon mukaan Moisander on ohjeistanut kertomaan, että hän tiedottaa hakemuksista itse hakuajan päättymisen jälkeen.
Julkisuuslain mukaan asiakirjat ovat julkisia, kun ne ovat saapuneet viranomaiselle. Yliopiston kirjaamoon ei ole kerrottu, mihin lakipykälään määräys hakemusten pimittämisestä perustuu.
Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta pitää menettelyä ”selkeästi lainvastaisena”.

”Julkisuuslaki määrää, että viranomaisen on pidettävä kirjaa asiakirjoista, jotka sinne saapuvat. Jonnekin ne on kirjattava, kutsuttiin järjestelmää sitten asiakirjahallinnaksi tai diaariksi tai miksi hyvänsä”, sanoo Mäenpää.

Mikäli asiakirjoja ei kirjata diaariin, ei hakemusten perille saapumisesta ole virallista varmuutta edes hakijoilla itsellään.

”Toinen asia on sitten se, että olipa sitä merkitty tai ei, kun asiakirja saapuu viranomaiseen, se tulee julkisuuslain soveltamisen alaan.”, muistuttaa Mäenpää.

 1. Julli

  Eli jos hakemuspino katoaa, kukaan ei tiedä, kuka oli lähettänyt hakemuksen. Siitähän sitä voi kätevästi sitten hukata ei-toivottuja hakemuksia.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Jussi

  On erikoista, että yliopisto näyttäytyy tahallaan kerta toisensa jälkeen salailevana norsunluutorni-instituutiona Jylkkärin tietopyynnöistä kieltäytyessään. Mitä salailtavaa julkisella organisaatiolla on, kun se ei kehtaa luovuttaa julkisia asiakirjoja ylioppilaslehdelle? Ja millä auktoriteetilla yliopisto kuvittelee nousevansa lain yläpuolelle?

  Miksi yliopisto käy tarkoituksella imagotappiosta toiseen omaa tyhmyyttään? Valtakunnanpolitiikassa vastaavia sankaritekoja on toki nähty ennenkin, mutta moisen tyhmyyden ei soisi leviävän vaaleilla valitsemattomiin virkamiehiinkin.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *