Ville Jankerin ohjaama Pussikaljaelokuva seuraa helsinkiläisten kaverusten rellestystä alkuillasta auringonnousuun. Vaikka ikä alkaakin painaa, eivät Marsalkka (Jussi Nikkilä), Lihi (Ylermi Rajamaa) ja Henninen (Eero Milonoff) kanna huolta huomisesta. ”Nuoruutta voi pitkittää 30-vuotiaaksi, mutta sen jälkeen sä olet pultsari”, päähenkilöt muistuttavat.
Lämminhenkinen elämänkuvaus onnistuu loistavasti, oli kyse nuoruudesta tai ei. Puheenparsiin ja illan tapahtumiin voisi törmätä Jyväskylän yössä. Vain pari liian satunnaista kohtaamista erottavat elokuvan elämästä. Silti ajan henki on tallennettu valkokankaalle paremmin kuin koskaan.
Pussikaljaelokuva on komedia mutta vakavoituu tarvittaessa. Hauskanpidon lomassa pohditaan niin ikääntymistä kuin ihmissuhteita. Murheista huolimatta pohjavire on positiivinen.
Ryyppyillan surkeiden sattumusten sarja toimii leffana yllättävän hyvin. Hauskat käänteet saavat nauramaan ääneen. Näyttelijät tekevät tasokasta jälkeä. Muutamissa avainkohdissa soiva musiikki toimii. Jos Helsinki on hetkisen kaunis, niin siitä on kiittäminen kuvaaja Jarkko T. Lainetta ja muuta tuotantoryhmää.


Arimo Kerkelä