Kuva: Tommi Puska
Kuva: Tommi Puska

YHTS:n Jyväskylän toimipiste siirtyi kampukselta keskustaan.
Muutossa saatiin 500 neliötä lisätilaa ja kaikki palvelut saman katon alle

Yliopisto-opiskelija saa hoitoa nyt Puistokadulta, sillä YTHS:n Jyväskylän toimipiste muutti sinne Seminaarinmäeltä viime kuussa.
YTHS:llä on käytössään nyt reilut 1500 neliön tilat, jotka toimivat kolmessa kerroksessa. Sisäänkäynti on
Puistokadulta Yliopistonapteekin
ja Instrumentariumin välistä tai sisäpihalta. Sisäpihalle mahtuvat myös polkupyörät.
Yleisterveyden ja suunterveyden palveluneuvonta löytyy toisesta kerroksesta, samoin laboratorio sekä lääkärit ja hoitajat. Kolmannessa kerroksessa ovat mielenterveys ja fysioterapian tilat, neljännessä suunterveys ja välinehuolto.

Ylilääkäri Pirjo Paajanen kehuu tilavampia odotustiloja ja aiempaa leveämpiä käytäviä. Nyt potilaiden ei tarvitse istua portailla tai pomppia penkeillä istuvien jalkojen yli. Fysioterapeutilla on käytössään tuplaten aiempaa isompi tila, jossa hän voi pitää ryhmiä asiakkaille. Henkilökunta sai nyt riittävästi huoneita, kun aiemmin terveydenhoitajat joutuivat vuorottelemaan.
”Tilojen koon lisäksi parannus on, että kaikki toiminnot ovat saman katon alla. Aikaisemmin mielenterveyspalvelut toimivat hajautetusti, psykologi ja psykiatri pitivät vastaanottoa keskustassa”, Paajanen kertoo.
Apteekki on naapurissa ja Terveystalo, josta Jyväskylän toimipiste ostaa röntgenpalveluja, lähellä.

Syyskuun alusta alkaen säätiön kaikissa toimipisteissä aukioloajat ovat maanantaista torstaihin kello 8-15 ja perjantaisin 8-14. Jyväskylässä aukioloa on siis lyhennetty puolella tunnilla päivässä. Toisaalta puhelinaika on pidentynyt.
Aiemmin terveydenhoitajan neuvontapuhelin palveli kello 8-10 ja ajanvaraus toimi kello 10-14. Nyt koko aukioloajan voi soittaa terveydenhoitajalle. Näin ammattihenkilö arvioi hoidon tarpeen.
”Meidän oma yksikkömme vastaa varmasti kahteentoista saakka, mutta joskus iltapäivällä saatetaan vastata Tampereella”, Paajanen kertoo.
Mitä kummaa?
”Teemme yhteistyötä Tampereen toimipisteen kanssa. Aiemmin, kun yksikkömme väki oli esimerkiksi kokouksessa iltapäivällä, kukaan ei ollut vastaamassa puhelimeen. Nyt tällaisissa tilanteissa vastataanTampereella. ”
Syksyn aikana käyttöön on tulossa myös ajanvarauksen takaisinsoitto.
Takaisinsoittopalvelussa automaattiin ohjautuvat puhelut, joihin henkilökunta ei ehdi vastata.

YTHS:n Jyväskylän toimipisteen nykyiset tilat ovat Mehiläisen entiset. Vuonna 1989 rakennetussa talossa kaikki on laitettu uusiksi, pinnat ja kalusteet. Remontointityöt aloitettiin tammikuussa.
”Vuokra ymmärrettävästi nousi selkeästi, kun muutimme uusiin tiloihin”, Paajanen sanoo.
Tilat omistaa Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiö, joka on remontin yhteydessä ajantasaistanut sähköt, ilmastoinnin ja lämmityksen.
YTHS:lle on etsiskelty uusia tiloja jo useamman vuoden ajan, vuokrasopimus yliopiston kanssa päättyi elokuussa. Kampusalueella tarvittavan isoja tiloja ei ollut, eikä niitä liiemmin löydy keskustastakaan.

Paajasen mukaan yleislääkärien jonot olivat viime talvena pitkiä. Tulevaa ajatellen huolenaiheena on, saadaanko nyt haussa oleva, 25 tuntia viikossa töitä tekevän lääkärin paikka täytettyä. Hän aloittaisi lokakuun alussa.
”Lääkäriaikaa joutuu todennäköisesti odottamaan. YTHS kuuluu hoitotakuun piiriin ja sen puitteissa tulemme kyllä toimimaan kaikilla sektoreilla”, Paajanen toteaa.
Hammaslääkäriin pääsee hyvin. Mielenterveyspalveluissa oli viime keväänä jonoa, mutta nyt se on purettu.

Elina Mäenpää
toimittaja@jyy.fi