Päättynyt vuosi 2010 oli jyväskyläläisille vuokranmaksajille kallis. Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat kohosivat Jyväskylässä vuoden aikana 6,4 prosenttia. Se on enemmän kuin missään muussa kaupungissa.
Koko maassa vuokrat nousivat keskimäärin 1,6 prosenttia. Esimerkiksi Tampereella vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat juuri tuon keskiarvon verran, Turussa vielä maltillisemmin, 0,9 prosenttiyksikköä.
Kuopiossa ja Oulussa vuokrat laskivat. Kuopiolaisten vuokranmaksajien taakka helpottui 3,1:n ja oululaisten 4,8 prosentin verran.
Jyväskylän jälkeen vuokrat nousivat kaupungeista eniten Lahdessa, 4,4 prosenttia.

Nousu oli Jyväskylässä selvä myös verrattuna vuoden takaiseen. Vuonna 2009 vuokrat kaupungissa nousivat 4,3 prosenttia.
Kehitys Jyväskylässä erosi moneen muuhun kaupunkiin verrattuna siinä, että vuonna 2010 vuokrat jatkoivat yhä nousuaan verrattuna edelliseen vuoteen.
Monella paikkakunnalla vuoden 2009 vuokrankorotukset olivat selvästi Jyväskylää rajumpia, mutta vastaavasti  viime vuonna nousu oli huomattavasti hitaampaa ja osassa kaupunkeja vuokrat kääntyivät jopa laskuun.
Tilastokeskuksen tilastossa vuokraan on laskettu mukaan vesimaksut ja lämmityskulut. Sähkömaksut eivät sen sijaan tilastossa näy.

Iiro-Pekka Airola