Ohjaajat: Joel Coen, Ethan Coen. Pääosissa: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon.

Joel ja Ethan Coenin uusin elokuva Kova kuin kivi pohjautuu Charles Portisin romaaniin, joka kertoo isänsä murhaajan takaa-ajoon ryhtyvästä 14-vuotiaasta Mattie Rossista. Avukseen tyttö palkkaa viinaanmenevän sheriffin, ja kolmanneksi mukaan lyöttäytyy märkäkorvainen Texas Ranger.
Kirja käännettiin elokuvaksi jo vuonna 1969, jonka pääosasta John Wayne sai vihdoin Oscarinsa lännenelokuvien huojuvana sankarina. Vanhempi elokuva on hiukan uskollisempi romaanille, mutta Coenin veljesten versio vangitsee paremmin kirjan uhkaavan tunnelman ja synkän huumorin.
Uuden version näyttelijätyötä on ilo katsella. Jeff Bridgesille voisi povata juopon sheriffn roolistaan Oscaria, ellei hän olisi voittanut sitä vasta viime vuonna juopon kantritähden roolistaan leffassa Crazy Heart. Myös etsintäpartion muut jäsenet, Matt Damon ja nuori Hailee Steinfeld ansaitsevat kehuja. Erityistunnustus täytyy lisäksi antaa Barry Pepperille, joka toistaa Robert Duvallin 40 vuotta aiemmin tekemän roolin erittäin robertduvallmaisesti.
Coenin veljesten ohjaustyö on realistisempaa kuin koskaan aikaisemmin. Maisemat ovat karuja ja kauniita, ihmiset karuja. Ylimääräinen draama on siivottu pois. Asiat vain tapahtuvat, jonka jälkeen elämä jatkuu tai ei jatku, riippuen siitä, kummalla puolella aseen piippua seisoo.

Juha Stenholm

”Uhkaava tunnelma ja synkkää huumoria.”