Kiinalaisen Xi’anin asukkaat paljastivat tänä syksynä barbaarisen luontonsa kuullessaan, että veriviholliset japanilaiset ovat ruvenneet kukkoilemaan. Sisäpoliittisilta ongelmilta silmänsä ummistava kansa ärähti osoittaakseen tukensa kiinalaiselle merikapteenille, jonka Japani oli pidättänyt maiden välejä hiertävän, asumattoman saariryhmän alueella.
7 000 raivopäätä kävi huutelemassa kaupungilla vihaisia japanivastaisia lauseita. Löivät vielä mennessään japanilaisia autoja palamaan. Taisi kiinalaisia autonomistajia seuraavana aamuna harmittaa, kun tuli ostettua Toyota.
Mielenosoituksia nähtiin ympäri Kiinaa, mutta on kummallista, että juuri xianilaiset tuhansien kilometrin päästä vetävät suurimman mandariinin nenäänsä ilman, että ovat ikinä nähneet yhtään elävää japanilaista. Melkoisen ihailtavaa isänmaallisuutta!

Suomessa sodan syvät arvet ovat umpeutuneet vähitellen sotineen väestön loikatessa luonnollista tietä taivaalliseen laulukuoroon. Nouseva sukupolvi näkee itänaapurin enemmän rahan tuoksuisena mahdollisuutena.
Nykyään rehellisesti venäläisiä vihaavia suomalaisia tapaa ainoastaan keväisin, mikäli punakone on lähettänyt leijonat kiekkokisoista kotimatkalle.

Mielenkiintoinen oli myös vaihtoyliopistoni reaktio japanilaisvastaisuuteen. Ylimääräiset vartijat ilmestyivät porteille tarkastamaan kaikkien opiskelijoiden kansallisuuden. Sisään pääsi jokainen yliopiston opiskelija, mutta ulos japanilaisilla ei ollut mitään asiaa. Heidät pidettiin suojasssa vihamielisiltä kiinalaisilta.
Jopa eteläkorealaiset ystäväni joutuivat perumaan suunnitellun retkensä, sillä yliopiston johtoportaan mielestä paikalliset tuskin erottavat japanilaisia ja eteläkorealaisia toisistaan. Antavat surutta turpaan molemmille.

Marraskuussa vetävä, mutta aina hyvin äkäinen opettajamme käski napakasti lopettamaan Canonin kameroilla kuvaamisen ja japanilaisilla autoilla ajamisen. Hän oli nähnyt Renrenistä (Kiinan Facebook- kopio), että useita tunnetuimpien japanilaismerkkien tuotteita oli murskattu ympäri Kiinaa, emmekä edes me valkoihoiset olisi turvassa tältä anarkistiselta aallolta. Hänen mukaansa Kiinassa vallitsee ajattelutapa, että paras kosto japanilaisille on rikkoa ja olla ostamatta heidän tuotteitaan.
”Katso itään, aurinko nousee, katso suuri mies syntyy, katso se on Mao Zedong”. Kauan eläköön kommunismi!

Aapo Kuortti

Kirjoittaja on puheviestinnän opiskelija.