15 kansi_albert järvinen web

Pekka ”Albert” Järvinen oli yksi suomalaisen rock-historian taidokkaimpia kitaristeja. Täten on oikeus ja kohtuus valottaa hänen värikästä elämänkaartaan ja muusikonuraansa jo aikaisemmin kirjoitettua Hurriganes-historiaa laajemmin. Tämän tehtävän  yli 400-sivuinen elämäkertateos hyvin täyttääkin.
Järvinen esitellään kirjassa paitsi kehuttuna bändi- ja studiomuusikkona myös räätälinä ja koruntekijänä sekä ahkerana lukijana, jota kiinnostivat intiaanikulttuurit. Kirjoittajien perusteellisuutta kuvaavat sekä yli 200 haastattelun ja läpikäytyjen tekstien määrä että niiden lähdekriittinen tutkimisote – liitteenä olevia äänite-, kitara-, ja laiteluetteloita unohtamatta. Tekstiltään kirja on kuitenkin helppolukuinen.
Kerronta kunnioittaa päähenkilöään tämän niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. Jopa Albertin asteittain yhä vaikeutunutta päihdeongelmaa ei vähätellä muttei liioin hehkutetakaan. Psykologisoinninkin kirja kuittaa vain toteamalla kitaristineron herkäksi ja vähintäänkin kaksisuuntaiseksi persoonaksi.

Jari Kokkinen

”Soitan niin kauan kun elän tai pystyn.”