Yliopiston tupakointikiellon on tarkoitus parantaa kampusalueen viihtyvyyttä. Kiellon myötä tupakointipaikat siirtyvät kauemmas rakennuksista.

Seminaarinmäellä sätkää poltteleva Tatu Virtanen ymmärtää, että tupakointi on kiellettyä paikoissa, joissa se saattaa häiritä muita, esimerkiksi ravintoloissa.
”Tuskin täällä kampusalueella polttaminen ketään haittaa. Minuun tupakointikielto ei juuri vaikuta. Kun se tulee voimaan, poltan sivummalla.”
Tupakointi loppuu Jyväskylän yliopiston kampusalueilla mahdollisesti jo syksyn aikana. Yliopisto kokoaa parhaillaan työryhmää, joka päättää, kuinka tupakointikielto toteutetaan.
”Savuttomuuden pitäisi tulla voimaan viimeistään vuodenvaihteessa”, kertoo Jyväskylän yliopiston hallintojohtaja Kirsi Moisander.

Kirjallisuutta opiskeleva Virtanen pitää kieltoa turhana holhouksena ja valvontana.
”Olen kieltoa vastaan. Tupakoinnin kieltäminen on linjassa kaiken mahdollisen rajoittamiseen tähtäävän politiikan nykytrendin kanssa.”
”Tupakointikieltoon sisältyy käytännön ongelmiakin. Kadulla lojuvat natsat varmasti lisääntyvät kun tupakkapaikkoja ja tuhkakuppeja poistetaan tai siirretään kauemmas.”
Hallintojohtaja Moisander korostaa, että kiellon tarkoituksena ei ole kiusata opiskelijoita, vaan edistää yleistä hyvinvointia ja viihtyvyyttä.
”Tupakointikielto toteutetaan ihan käytännön syistä. Oppilaitosten savuttomuus on osa kansallista savuttomuuskampanjaa.”
Uudet tupakointipaikat sijoitetaan kauemmas rakennuksista, ettei savua pääse sisälle. Moisanderin mukaan nykyisin etenkin ovien edessä tupakointi on ongelmallista. Tupakointipaikat on tarkoitus sijoittaa siten että ne toimivat, mutta eivät korostu liikaa.
”Ainakin Kuopiossa tupakoijat siirtyivät nopeasti uusille paikoille, eikä maassa lojuvista tumpeista tullut ongelmaa.”

Jyväskylän ammattikorkeakoulu kielsi tupakoinnin kampusalueellaan jo elokuussa. Monissa muissa Suomen oppilaitoksissa, kuten Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella, käryttely on ollut kiellettyä jo kauan.
”Uskon, että yliopiston tupakointikielto toteutuu sangen kivuttomasti. Käsittääkseni yliopistossa opiskelevat tupakoivat vähemmän kuin ammattikorkeakouluissa”, huomauttaa Moisander.

Yliopisto aikoo myös kannustaa opiskelijoita ja henkilökuntaa tupakoinnin lopettamiseen. Tässäkin käytännön toteuttamisesta vastaa työryhmä.
Esimerkiksi Kuopiossa yliopisto kustantaa työntekijöilleen yliopiston apteekin järjestämän tupakasta vieroituksen tukipaketin ja sallii työajan käytön vieroitukseen yksilö- tai ryhmäohjauksessa.
”Jyväskylässä menetelmistä ei ole vielä tehty minkäänlaisia päätöksiä. Tukemisesta neuvotellaan työterveysyhtiön ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön kanssa”, kertoo Moisander.

Johannes Palmgren