Liikuntapsykologian maisteriohjelmassa opiskeleva Hanna-Maari Latvala työskentelisi mielellään ulkomailla huippu-urheilujoukkueen henkisenä valmentajana. Latvala on ajatellut suorittaa myös psykologin tutkinnon, jotta hän voi tulevaisuudessa työskennellä urheilupsykologina. (Kuva: Johannes Kaarakainen)
Liikuntapsykologian maisteriohjelmassa opiskeleva Hanna-Maari Latvala työskentelisi mielellään ulkomailla huippu-urheilujoukkueen henkisenä valmentajana. Latvala on ajatellut suorittaa myös psykologin tutkinnon, jotta hän voi tulevaisuudessa työskennellä urheilupsykologina. (Kuva: Johannes Kaarakainen)

Maisteriohjelman opiskelijat jakautuvat kolmeen eri yliopistoon.

Ensimmäiseen ja ainoaan Jyväskylän yliopiston koordinoimaan Erasmus Mundus -ohjelmaan valitut opiskelijat aloittivat urakkansa pari kuukautta sitten.
Liikuntapsykologian englanninkieliseen maisteriohjelmaan valittiin 20 opiskelijaa, joista seitsemän aloitti Jyväskylässä, kuusi Lundin yliopistossa Ruotsissa ja seitsemän Thessalyn yliopistossa Kreikassa.
Ainoana suomalaisena ryhmään valittu Hanna-Maari Latvala oli opiskellut Jyväskylässä liikunnan yhteiskuntatieteitä, ja ehti valmistua kandiksi juuri ennen haun umpeutumista.
”Hain maisteriohjelmaan kansainvälisyyden takia. Voin kuvitella tekeväni töitä ulkomailla ja saan tästä arvokasta kokemusta”, pikajuoksua harrastava Latvala kertoo.
Eri yliopistoihin hajautetut opiskelijat tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa keväällä 2011, jolloin he opiskelevat yhdessä muutaman kuukauden jakson  Leipzigin yliopistossa Saksassa. Latvalan suunnitelmiin kuuluu lisäksi vaihto-opinnot Ruotsissa sekä mahdollisesti työharjoittelu ulkomailla.

Erasmus Mundus -ohjelmilla halutaan houkutella erityisesti Euroopan ulkopuolisia opiskelijoita, sillä apuraha kattaa lukuvuosimaksujen lisäksi toimeentulon kahden opiskeluvuoden ajan. Ohjelmaan valitut saavat Euroopan komissiolta apurahan, joka on eurooppalaisille 19 000 euroa ja ei-eurooppalaisille 47 000 euroa. Lukuvuosimaksu on 7 500 euroa Euroopan ulkopuolelta tuleville opiskelijoille ja
3 500 euroa eurooppalaisille.
Muuta erityiskohtelua tai luksuspalveluita Jyväskylän erasmusmunduslaisille ei ole tarjolla, vaan he ovat tasavertaisia muiden opiskelijoiden kanssa.
”Jyväskylässä on normaalia, että opiskelijoilla on hyvät tukipalvelut kuten tutorit ja apu asunnonhaussa. Pyrimme tarjoamaan samantasoisia palveluita myös muissa verkoston yliopistoissa”, maisteriohjelman suunnittelija Anna-Maria Strengell kertoo.
Ensimmäisenä vuonna Erasmus Mundus -ohjelmaan pyrki vain 30 hakijaa, mutta kiinnostus on kasvanut.
”Marraskuussa alkavalle hakukierrokselle odotetaan enemmän hakijoita. Tiedusteluita tulee päivittäin joka puolelta maailmaa”, Strengell kertoo.
Liikuntapsykologian maisteriohjelmaan edellytetään kandidaatin tutkintoa esimerkiksi psykologiasta, liikunta- tai terveystieteistä, osoitusta kiinnostuksesta alaa kohtaan esimerkiksi työkokemuksen tai urheilu-uran kautta ja hyvää englannin kielen taitoa.

Juha Korhonen

Lisää aiheesta: Maksukokeilu käynnistyi yskien