14 kansi_radikaaleintaonarki webRadikaaleinta on arki nostattaa prekariaatin itsetuntoa. Kirja nimittää perinteisen palkkatyön ulkopuolella ahertavia pätkä-, osa-aika-, ynnä muita työläisiä miljoonan marginaaliksi, joka tarvitsee uutta työväenliikettä. Vasemmistolainen pamfletti kyseenalaistaa jatkuvan taloudellisen kasvun ja vaatii tekoja silpputöiden lisääntymisen ja tuloerojen kasvun estämiseksi.Töiden pitäisi jakaantua tasaisemmin kaikkien kesken ja ihmisten välistä, jo koulussa alkavaa kilpailua, pitäisi suitsia.
Kirjan viesti on ajankohtainen ja tärkeä, mutta kovin paljon uusia ideoita tai konkreettisia ehdotuksia se ei tarjoa. Vaatimukselle siitä, että koko yhteiskunta aloittaisi downshiftauksen on perustelunsa, mutta toive ei tunnu realistiselta.
Pamfletin tehtävä taitaakin olla asenteiden päivitys ja ravistelu omassa joukossa. Lähes huomaamatta on syntynyt uusi ja laaja yksityisyrittäjien ja pätkätyöläisten joukko, joka on yhtä hajanainen kuin heidän aatemaailmansa.
Hyvä oivallus on lähes jokaiselle kirjan sivulle nostetut epäkohdat duunareiden työelämästä. Sairaslomalla olevia työntekijöitä sorvin ääreen patisteleville työnantajille pitäisi ehdottomasti saada roti.

Juha Korhonen

”Oikeuksia arjen sankareille.”