Pesti edunvalvontajärjestön hallituksessa on lopuillaan. Hyvä niin, vaikka vuosi lyhyt aika onkin. Tämä filosofian opiskelija odottaa myös toista opiskelijan arkea – metafysiikkaa, viittauskäytänteitä ja seminaaripapereita. Mä niin lupaan opiskella ahkerasti!

Kuten on sopivaa, esitettäköön sekä negatiivinen (”kehitystä vaativa”) että positiivinen asia JYY-vuodesta.
Positiivista on ollut debatti opiskelijoiden asemasta ja yliopiston tukipalveluista. Julkisen keskustelun myötä ylioppilaskunnankin tekemisillä on enemmän relevanssia. Puolesta tai vastaan, ajankohtaisten aiheiden puimisella saavuttaa myös useampia opiskelijoita, jotka voivat itse kantansa päättää.
Entä kehitettävää? Olen ollut yliopistossa kirjoilla vuodesta 2006. Sinäkin aikana yliopisto ja opiskelun vaatimukset ovat muuttuneet merkittävästi. On ollut kiinnostavaa kuulla kommentteja sivustakatsojilta, jotka ovat seuranneet kauemmin uudistuvaa akateemista maailmaa. ”Fiilis on muuttunut.”
Uutta on esimerkiksi se, että keskustelu opiskelujen maksuttomuudesta on salakavalasti muuttunut epäuskottavaksi ja väljähtyneeksi. Erilaiset maksullisuuden muodot ovat jo läsnä yliopistossamme. Koulutuksen maksullisuus nostetaan esiin nykyään positiivisessa valossa. Hätkähdyttävää.

Opiskelijoiden elämä töineen, harrastuksineen, muutoksineen ja odotuksineen jää kiristyvien määräysten ja läpäisyprosenttien jalkoihin. Opiskelijat myös jakautuvat yhä enemmän kahtia. Yhteiskunnalliset vaatimukset ja arjen realiteetit eivät taida olla oikein synkassa.
Kaipaisin selkeytystä – ja julkista keskustelua – myös siihen, mikä on ylioppilaskunnan ja opiskelijoiden suhde yliopistolain uudistamaan instituutioon. Paitsi henkilökunta, myös opiskelijat asettuivat uudenlaiseen asemaan vuosi sitten. Opiskelijoita tituleerataan epävirallisesti jopa ”asiakkaiksi”. Osaako opiskelijajärjestö vastata uudistuvan yliopiston toimintatapoihin ja tavoitteisiin? Miten opiskelijan etua tulee jatkossa puolustaa?
Useampien olisi myös hyvä kuulla opiskelijoiden ääntä viime vuosien muutoksista ja tunnelmista. Pääosin helsinkiläinen Opiskelijatoiminta
-verkosto on itse asiassa julkaissut syksyllä oman opinto-oppaansa, joka ”kerää yksien kansien väliin käytännöllistä tietoa, ajatuksia ja kokemuksia nyky-yliopistosta ja opiskelijaelämästä.” Suosittelen vilkaisemaan. Entä mitä sinun arkeesi kuuluu?

Anna-Mari Kaján

Kirjoittaja on JYYn hallituksen jäsen.