Keski-ikäisillä miehillä on vähän valtaa yhteiskunnassa. Väite voi kuulostaa omituiselta, sillä suurin osa miljardööreistä ja johtajista on keski-ikäisiä miehiä.
On kuitenkin huomattava, että kellä tahansa miljardöörillä tai johtajalla on paljon valtaa, oli kyseessä nuori nainen tai mummo. Valta ei piilekään miehen keski-ikäisyydessä, vaan niissä ulkoisissa saavutuksissa, jotka (harva) keski-ikäinen mies on kyennyt hankkimaan.
Ilman ulkoisia saavutuksia keski-ikäinen mies on ilman valtaa, koska hän ei ole
attraktiivinen muille ihmisille. Hän ei ole seksuaalisesti haluttava kuten nuori nainen eikä söpön suojeltava kuten lapsi.

Lapsilla on eniten valtaa yhteiskunnassa. Miettikääpä, kuinka paljon valtaa täytyy olla sellaisella henkilöllä, joka saa muut vaihtamaan vaippansa, huolehtimaan elatuksestaan ja kestämään sietämättömät kiukuttelunsa vuosien ajan.
Lapsella on voimakas valta muiden käytökseen, sillä häntä pitää yleisen moraalin mukaan suojella. Sama valta puuttuu keski-ikäiseltä mieheltä lähes kokonaan.
Kun keski-ikäinen mies menee kauppaan, hänen pelätään varastavan alkoholia. Kun keski-ikäinen mies hakee töitä koulusta, hänellä on potentiaalisen pedofiilin habitus. Kun keski-ikäinen mies kävelee yöllä naisen perässä, hän levittää seksuaalisen väkivallan pelkoa.
Kaiken tuon ennakkoluulon hän saa aikaiseksi vain olemalla keski-ikäinen mies.
Keski-ikäisten miesten syrjäytyminen, alkoholismi ja ennenaikaiset kuolemat johtuvat heidän vallan puutteestaan. Keski-ikäisellä miehellä ei ole edes valtaa valittaa, oikeutta olla uhri. Kun ihmiseltä puuttuu valta vaikuttaa muihin ihmisiin, hän joutuu sosiaalisen elämän sivuraiteelle.

Fyysinen voima on monen keski-ikäisen miehen ainut jäljellä oleva vallan muoto – sen käyttö on kuitenkin lailla kiellettyä. Voima ei kykenekään kompensoimaan suojeltavuuden ja seksuaalisen vetovoiman puutetta, mikä johtaa yksin jäävän miehen turmioon.

Henry Laasanen