Päästäkseen Devin Townsendin keikan ajaksi eturiviin, oli paikkaa kytättävä jo hyvissä ajoin.
Päästäkseen Devin Townsend Projectin keikan ajaksi eturiviin, oli paikkaa kytättävä jo hyvissä ajoin.
Finntrollin laulaja Vreth eli Mathias Lillmåns saa jopa jurot suomalaismiehet karjumaan kuorossa ruotsiksi.
Finntrollin laulaja Vreth eli Mathias Lillmåns saa jopa jurot suomalaismiehet karjumaan kuorossa ruotsiksi.

Ei liene yllätys, että 2.-4.7. järjestetty Tuska Open Air myytiin tänä vuonna loppuun. Perjantaina tapahtuman järjestäjät ilmoittivat lippuja olevan vielä lauantaille jäljellä, mutta nämäkin liput menivät pian kaupaksi. Kaiken kaikkiaan Helsingin Kaisaniemessä juhlittiinkin tänä vuonna 33 000 metallifanin voimin.

Viikonlopun vetonauloiksi täytyy ehdottomasti nimetä jo aiemmin mainittu Devin Townsend, jonka yleisö otti riemulla vastaan myös lauantaina, sekä sunnuntain viimeinen esiintyjä Megadeth ja varmasti monen odottamat Satyricon, Bloodpath ja Overkill.  Pääesiintyjä ei myöskään tarkoita samaa kaikille, sillä vaikka lauantain pääesiintyjä Nevermore olikin monen hartaasti odottama, kuului monen Tuska-kävijän suusta sellaista viestiä, että heille päivän pääesiintyjä oli jo aiemmin illalla esiintynyt Hypocrisy keulillaan Peter Tägtgren, joka oli jo edellisenä päivänä todistanut keikkakuntonsa yhdenmiehenprojektinsa Painin nimissä.

Tämä vuosi päättää kuitenkin yhden ajanjakson Tuskan historiassa, kun festivaali ensi kesästä alkaen moshataan läpi Suvilahden tapahtumakentällä Kaisaniemen sijaan. Festivaalijärjestäjä ilmoittaa syyksi, että muutos mahdollistaa tapahtuman kehittämisen nykyisestään. Jääkäämme siis toivomaan useampaa lavaa, enemmän metallikansaa, rannekkeita ja paljon upeaa Tuska-henkeä ensi kesälle. Ei sillä että nykyisessäkään mitään valittamista olisi.

Toisaalta tapahtumapaikan vaihto saattaa pahimmillaan johtaa tunnelman latistumiseen, sillä aivan Helsingin keskustassa – vain jokusen korttelin päässä rautatieasemalta – järjestettävässä tapahtumassa on aina ollut oma tunnelmansa juuri kaupunkifestivaaliuden takia. Järjestäjät kuitenkin vannovat, että tapahtuma säilyy edelleen keskustan tuntumassa. Ensi vuoden Tuska humpataankin perinteiseen tapaan kesä-heinäkuun vaihteen tienoilla 1.-3. heinäkuuta.

Teksti ja kuvat: Riikka Valtonen

Muun muassa Strapping Young Ladissä mainetta niittänyt Devin Townsend riehaannutti yleisön kahtena päivänä peräkkäin.
Muun muassa Strapping Young Ladissä mainetta niittänyt Devin Townsend riehaannutti yleisön kahtena päivänä peräkkäin.