Ei hakutuloksia.

Vaihtoehtoista kesätyötä

Taas on aika, jolloin bussissa istuessa pääsee seuraamaan opiskelijoiden jopa hieman katkeria pohdintoja Suomen työtilanteesta.
Työhakemusta mehusteltiin pitkään ja se lähetettiin kymmeniin yrityksiin. Silti ei tärpännyt. Syitä haetaan yleensä kaikesta lamapeikon ja porvarihallituksen välillä.
Asia on myös minulle ajankohtainen. Pestini Jylkkärissä päättyy tähän lehteen, eikä kesätöitä ole. Myönnän toki, että omalla itsepäisyydelläni on vaikutusta asiaan. Päätin nimittäin olla kirjoittamatta ainuttakaan työhakemusta.
Yrityksen palkkalistalla pönöttäminen ei onneksi ole ainoa vaihtoehto tienata, vaikka saamattomat suomalaiset usein niin kuvittelevatkin. Hyvällä idealla ja pienellä viitseliäisyydellä on mahdollista saada lämmikettä lompakkoon.

Omaa tilannetta on hyvä lähteä pohtimaan istahtamalla sohvalle muistilehtiön kanssa. Simppelisti ranskalaisia viivoja hyödyntäen voi kartoittaa omaa osaamistaan ja kontaktejaan aivotyöskentelyn helpottamiseksi. Ideoita kannattaa hakea myös harrastuksista.
Mainosrahoitteiset tempaukset ovat yksi mahdollisuus saada kesäksi kahisevaa. Facebookissa on viimeisen kuukauden aikana ollut esillä huhtikuussa Forumin katolla telttaillut Taneli Minkkinen ja kesäkuussa minikaivurilla Hangosta Kuusamoon köröttelevä Jukka Mutanen.
Loppukesästä saattaa hyvinkin löytää kirkkopuistosta nuorisoa kaljapullo kourassa hakemassa hyväksyntää kavereilta, kun puheenaiheeksi asettuu menneen kesän tempaukset. ”Kyllä minäkin olisin tuohon pystynyt”, saattaa päästä jonkun katkeran huulilta. Et sitten kuitenkaan viitsinyt? Harva oikeasti tajuaa, että näillä ja vastaavilla tempauksilla tuppaa olemaan fanimäärien ja medianäkyvyytensä johdosta oiva mahdollisuus mainosrahoitteisuuteen.

Haaveilin talvella, että pystyisin elättämään itseni kesän ajan urheilukuvaajana. Samalla mielessä pyöri ajatuksia löysällä mainosrahalla ulkomailla reissailusta. Totesin kuitenkin varhain, että olen liian tylsä persoona sellaiseen.
Blogi jäi pystyttämättä ja minikaivuri hankkimatta. Päädyin toimimaan vapaana valokuvaajana toiminimen turvin. Yhdet häät on jo buukattu ja muutamia muita kuvauskeikkoja on vireillä. Samalla tarkoituksena olisi tehdä myös mainosalan töitä.
Ryhdistäytymistä kaipaaville suosittelen ympäristön tarkkailua. Lakkobuumissa kaivataan rikkureita ja katumuusikoille kilisee kolikoita. Toiminimestäkään ei tarvitse maksaa mitään.
Ryhtymisrajoitteisten kannattaa suosia rannalla ruskettumista. Katkerat tilitykset jätettäköön omaan arvoonsa. Kesästä voi nauttia muutenkin kuin nauramalla koko matkan pankkiin.

Natanael Sinisalo

Kirjoittaja on Jylkkärin siviilipalvelusmies.

 1. Vaihtoehdot vähissä.

  Helppohan se on sivarin kommentoida kun valtio maksaa asunnon, ruoat ja vielä päivärahat päälle. Kyllä elämä sitten opettaa kun yrittää sillä katusoittamisella itsensä ja lapsensa elättää. Tai jos ei opeta niin vielä parempi.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Niinpä niin

  Vaihtoehdot vähissä -nimimerkin takana lienee taas yksi näitä katkeroituneita lisää. Jos kirjoittajan siviilipalvelus loppuu tuohon lehteen, niin luuleeko hyvä Vaihtoehdot vähissä, että valtio enää sen jälkeen mitään asumisia tai vastaavia kustantaa? Eiköhän se lie tekstin kirjoittajalla aikomus ihan itse itsensä elättää toiminimensä kautta.

  Työtön sitä paitsi saa paremmat tulot kuin opiskelija tekemättä yhtään mitään, sekä lapsilisät ja muut tuet siihen päälle, joten jos ei kesätöitäkään heru, niin eiköhän tuo asema lie silti turvatumpi. Kyllä sossu pitää pinnalla, jos ei itse osaa nostaa itseään suosta.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *