Taas on aika, jolloin bussissa istuessa pääsee seuraamaan opiskelijoiden jopa hieman katkeria pohdintoja Suomen työtilanteesta.
Työhakemusta mehusteltiin pitkään ja se lähetettiin kymmeniin yrityksiin. Silti ei tärpännyt. Syitä haetaan yleensä kaikesta lamapeikon ja porvarihallituksen välillä.
Asia on myös minulle ajankohtainen. Pestini Jylkkärissä päättyy tähän lehteen, eikä kesätöitä ole. Myönnän toki, että omalla itsepäisyydelläni on vaikutusta asiaan. Päätin nimittäin olla kirjoittamatta ainuttakaan työhakemusta.
Yrityksen palkkalistalla pönöttäminen ei onneksi ole ainoa vaihtoehto tienata, vaikka saamattomat suomalaiset usein niin kuvittelevatkin. Hyvällä idealla ja pienellä viitseliäisyydellä on mahdollista saada lämmikettä lompakkoon.

Omaa tilannetta on hyvä lähteä pohtimaan istahtamalla sohvalle muistilehtiön kanssa. Simppelisti ranskalaisia viivoja hyödyntäen voi kartoittaa omaa osaamistaan ja kontaktejaan aivotyöskentelyn helpottamiseksi. Ideoita kannattaa hakea myös harrastuksista.
Mainosrahoitteiset tempaukset ovat yksi mahdollisuus saada kesäksi kahisevaa. Facebookissa on viimeisen kuukauden aikana ollut esillä huhtikuussa Forumin katolla telttaillut Taneli Minkkinen ja kesäkuussa minikaivurilla Hangosta Kuusamoon köröttelevä Jukka Mutanen.
Loppukesästä saattaa hyvinkin löytää kirkkopuistosta nuorisoa kaljapullo kourassa hakemassa hyväksyntää kavereilta, kun puheenaiheeksi asettuu menneen kesän tempaukset. ”Kyllä minäkin olisin tuohon pystynyt”, saattaa päästä jonkun katkeran huulilta. Et sitten kuitenkaan viitsinyt? Harva oikeasti tajuaa, että näillä ja vastaavilla tempauksilla tuppaa olemaan fanimäärien ja medianäkyvyytensä johdosta oiva mahdollisuus mainosrahoitteisuuteen.

Haaveilin talvella, että pystyisin elättämään itseni kesän ajan urheilukuvaajana. Samalla mielessä pyöri ajatuksia löysällä mainosrahalla ulkomailla reissailusta. Totesin kuitenkin varhain, että olen liian tylsä persoona sellaiseen.
Blogi jäi pystyttämättä ja minikaivuri hankkimatta. Päädyin toimimaan vapaana valokuvaajana toiminimen turvin. Yhdet häät on jo buukattu ja muutamia muita kuvauskeikkoja on vireillä. Samalla tarkoituksena olisi tehdä myös mainosalan töitä.
Ryhdistäytymistä kaipaaville suosittelen ympäristön tarkkailua. Lakkobuumissa kaivataan rikkureita ja katumuusikoille kilisee kolikoita. Toiminimestäkään ei tarvitse maksaa mitään.
Ryhtymisrajoitteisten kannattaa suosia rannalla ruskettumista. Katkerat tilitykset jätettäköön omaan arvoonsa. Kesästä voi nauttia muutenkin kuin nauramalla koko matkan pankkiin.

Natanael Sinisalo

Kirjoittaja on Jylkkärin siviilipalvelusmies.