Katosivatko kurssikaverit kesäksi pääkaupunkiin? Oletko itse jumissa seuraavatkin kolme kuukautta Jyväskylässä? Ei hätää. Jylkkäri listasi opiskelukaupungin kesätekemiset.

Nauti kulttuurista. Jyväskylän kesän tekevät musiikki- ja kulttuuritapahtumat sekä festarit, kuten Sataman Yö (16.–19.6.), Jyväskylän Kesä (13.–18.7.), Naamat (23.–25.7.) ja Jyväskylä Rock (20.–21.8.). Omanlaisensa extreme-elämys on latinistikonferenssi Athenis Finlandiae (23.–28.8.), eikä Jyvässeudun lukuisia kesäteattereitakaan sovi unohtaa.
Jos lippujen hinnat kutittavat kukkaroa, tapahtumiin voi päästä vapaaehtoiseksi työntekijäksi. Monia ulkokonsertteja voi kuunnella myös ilmaiseksi, jollei äänentoiston laadun suhteen ole kranttu. Esimerkiksi Lounaispuiston konserteista voi nauttia puiston nurkan grillikioskin terassilla.

Urheile. Jyväskylän kaupungin alueella on yli 30 uimarantaa ja uimapaikkaa sekä lukuisia urheilukenttiä ja kuntoratoja. Kesällä järjestetään myös paljon liikuntakursseja, kuten taloustieteilijöiden ainejärjestön Pörssin golfkerhon Bogey PRKL:n greencardkurssit.
Penkkiurheilijan taas kannattaa eksyä JJK:n jalkapallomatseista ja Kirin pesäpallopeleistä myös esimerkiksi Vaajakosken stadionille Jaguarsin jenkkifutismatseihin.
Virkistyskalastusta voi harrastaa Tuomiojärven, Köhniöjärven ja Kangaslammen rannalla 13. toukokuuta alkaen. Muista kuitenkin kalastuslupa: ohjeita luvan hankkimiseen löydät kaupungin verkkosivuilta.

Viljele maata. Omia porkkanoita, salaattia ja retiisejä voi viljellä esimerkiksi Kortepohjan vapaa-aikatoimikunnan KVATin avustuksella. KVAT tarjoaa ylioppilaskylän asukkaille ja muille JYYn jäsenille Viitaniemessä oman vuokraviljelypalstan sekä opastusta kasvien kylvöön.
Noin kymmenen neliön palstoja on jaossa 32 ja niistä lisätietoja antaa Panu Mäkinen, pamakine@jyu.fi. Kaikkia kaupungin vapaiksia jääneitä palstoja voi kysellä myös suoraan maaseutuasiamies Vesa Nergiltä
p. 014 266 1579 tai vesa.nerg@jkl.fi.

Tutustu suur-Jyväskylään. Liki jokainen kaupunginosa järjestää kesällä omat juhlansa, joista monet painottuvat loppukesään.
Esimerkiksi saaristokaupunginosa Säynätsalossa ja nelostien varrella Vaajakoskella juhlitaan liki samoihin aikoihin, 13.–16.8. ja  12.–15.8. Hurjimmat poikkeavat naapurikuntaan Muuramen markkinoille jo kesäkuun toisena viikonloppuna.

Lähde pois. Kun olet saanut Jyväskylästä kylliksesi, voit vuokrata kämppäsi eteenpäin esimerkiksi entisten Jyväskylän Suurajojen, nykyisen Neste Rally Finlandin (29.–31.7.) aikaan.
Ralliasuntoja välittää muun muassa Jyväskylä Booking, jolle asuntoaan kannattaa tarjota viimeistään kesäkuussa. Kokeilla voi myös esimerkiksi yliopiston Tori-asunnonvälityspalstaa.
Jos kaipaat kaupungista pois vain pariksi tunniksi, hyvä vaihtoehto ovat ilta- ja päiväristeilyt Päijänteellä.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi

Jylkkäri seuraa kesän tapahtumia kesäblogissaan osoitteessa www.jylkkari.fi.