06-kansi-alykas-elainJussi Viitalan uusin teos on mielenkiintoinen, hauska, ajoittain provosoiva biologian teos. Kirja on tarkoitettu avoimeksi pohdinnaksi ja sen ote kiitettävän yleistajuinen.
Tiedemiehenä Viitala ei kiipeä norsunluutorniin. Ihmisen hybris omasta ylivertaisesta älystään kyseenalaistuu monen eri näkökulman kautta. Yleinen tapa määritellä älykkyys on Viitalan mukaan niin kapea, ettei siihen mahdu edes tavallinen ihmisyksilö. Eläimet saavat kiusallisen hyviä tuloksia, joten miksi ihminen hallitsee? Käden, kielen ja kulttuuriperimän sekä ryhmätyön avulla?
Viitala nostaa esiin biologisia tutkimustuloksia uskonnosta, autoritaarisista ryhmistä, kielestä ja empatiasta. Ihmisyyden kaikkivoipuus horjuu. Eläinten älykkyys harakasta simpanssin kautta maitovalaaseen paljastuu jatkuvan tutkimuksen myötä.
Tärkein testi ihmisen älykkyydelle on selviääkö ihmiskunta uhkaavasta ekologisesta katastrofista. Pystyykö ihminen muuttamaan ahnetta toimintaansa? Onko ihminen todella älykäs eläin?
Viitala ei saarnaa, vaan esittää ytimekkäitä kysymyksiä.

Minna Pöyhönen


”Älykkäitä kysymyksiä yleistajuisesti.”