Torstaille 18. maaliskuuta suunniteltu yliopistojen henkilökunnan lakko on peruuntunut työnantajajärjestöjen päästyä sopuun kolmen työntekijäliiton kanssa keskiviikon vastaisena yönä. Sopimus on kaksivuotinen ja sen on voimassa helmikuun 2012 loppuun saakka.

Yliopistojen uusi työehtosopimus sisältää muutoksia aikaisemmin yliopistoissa sovellettuun virka- ja työehtosopimukseen verrattuna muun muassa työaikamääräyksien ja sairausajan palkan osalta. Lisäksi henkilöstölle sovittiin vuodelle 2010 noin 0,98 prosentin palkankorotus marraskuun alusta lähtien sekä 5,5 prosentin suuruinen kertaerä niin ikään marraskuun palkanmaksun yhteydessä.

Jyväskylän yliopiston henkilökuntayhdistyksen puheenjohtaja Saija Kyllösen mukaan nyt solmittuun sopimukseen ollaan varovaisen tyytyväisiä.
”Kyllä sen kanssa pystyy elämään”, Kyllönen kommentoi Jyväskylän Ylioppilaslehdelle.
”Paljon jää kuitenkin sen varaan, millä tavalla aikaisemmin on toimittu. Jyväskylässä tilanne on hyvä, mutta monesta muusta talosta olen huolissani.”

Henkilöstön puolella kannetaan edelleen huolta myös yliopiston muuttuneesta toimintakulttuurista, jossa valvonta tuntuu lisääntyneen ja edustuksellisuus vähentyneen. Etenkin työsopimusneuvottelut olivat raskaat.
”Epävarmuus syö voimia”, Kyllönen toteaa.

Molempien osapuolien hallintojen tulee vielä hyväksyä nyt neuvoteltu sopimus. Hyväksymistä tai hylkäämistä käsitellään todennäköisesti vasta ensi viikolla.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi