Ohjaus: Johanna Freundlich, Pääosissa: Kari Kihlström, Hanna Liinoja, Hanna Vahtikari, Jouni Innilä.

Salemin kylän lasten sairastuttua vakavasti epäillään noituutta. Kun paikalle saapuu manaamisen asiantuntija, näkee rakastunut teinityttö tilaisuutensa ja alkaa ahneen maanomistajan tukemana kavereidensa kanssa ”noitien” ilmiantajaksi. Viimein kylään astuu pirullisen maaninen varakuvernööri, joka alkaa jakaa syytetyille hirttotuomioita.
Nykypäivän tv-yhtiöiden suosimissa pudotuspeleissäkin piilevään leimaamisvimmaan alistumattomana poliittisesti vaarallisena pidetty päähenkilö joutuu lopussa itse valitsemaan henkensä ja rehtiytensä välillä.
Yhdysvaltalaisen Arthur Millerin Tulikoe on ideologisen terrorin kuvauksen klassikkona ajaton. Sen teemat sopivat 1600-luvun noitavainojen ohella sekä Millerin kokemaan 1950-luvun kommunisti-jahtiin että 2000-luvun bushilaisuuteen. Kaupunginteatterin toteutusta ei kuitenkaan ole nykyaikaistettu eikä liikaa naturalisoitu, vaan on annettu tekstin puhua. Näin katsoja sai jo ennakkonäytöksessä koskettavan sujuvasti seurata hysteriaa sopivan matkan päästä.

Jari Kokkinen

”Jollet ole puolellamme, olet meitä vastaan.”