Tiedättehän, kuinka huhu liikkuu yliopistolla? Laitoksen johtoryhmän kokouksessa amanuenssilta lipsahtaa, että yliopiston johdon kanssa on keskusteltu asiasta ”Y”. ”Y” voi merkitä suuriakin muutoksia henkilökunnalle ja opiskelijoille, mutta kukaan ei toistaiseksi tiedä, mitä ”Y” tulee pitämään sisällään.
”Y:stä ei pidä olla huolissaan”, lupaa laitoksen johtaja, vaikka pyyhkii otsaltaan hikihyhmää itsekin.
”Y:tä” kerrotaan eteenpäin. Siitä tulee ”YX”, joka mahdollisesti vaarantaa paitsi opiskeluviihtyvyyden, myös tieteen riippumattomuuden. Yliopiston johdolta toivotaan kommenttia, mutta nämä vetoavat asian käsittelyn olevan kesken. Henkilöstö ja opiskelija alkavat epäillä, että johdolla on jotain salattavaa.
”Ettei olisi peräti niin, että YX ja Z!”

Tiedeyhteisö on kuin pikkukylä: juorut paisuvat kampuksella pullataikinan tavoin. Joskus mukana on hitunen pahansuopuutta. Yliopiston johdon odotetaan kieroilevan silloinkin, kun sillä on puhtaat jauhot pussissa.
Soppansa hallinto on kuitenkin keittänyt itse: tässäkin lehdessä on peräti kaksi sellaista juttua, joihin pyydettyjä tietoja ei ole mitään syytä salata. Ja silti ne salattiin.
Tiedekuntien lopullisiksi viilatut budjettiluvut julkistetaan vasta tämän lehden ilmestyttyä, koska sopimuspapereista puuttuivat allekirjoitukset. Professorien palkkojen panttaaminen taas on silkkaa kiusantekoa.
Molemmissa tapauksissa herää epäilys salailuhalun syistä – toivottavasti täysin syyttä. Ikävään välikäteen joutuu työntekijä, joka vain noudattaa ”yhdessä sovittuja” linjauksia.
Uuden lain myötä yliopiston täytyy kertoa entistä vähemmän: kyseenalainen etuoikeus organisaatiolle, joka saa vuosittain yli sadalla miljoonalla eurolla veroeuroja.
Vielä suuremmalla syyllä hallinnon tulisi kuitenkin irrotella kielenkannattimiaan omaksi edukseen. Se, että sanasta ”keskustella” on tullut synonyymi sille, että jotain puukotetaan kohta selkään, ei ole terveen yliopistoyhteisön merkki.
Tilanne on kenties vielä ”Y”, mutta pian asiat voivat olla niinkin huonosti kuin ”YX” ja ”Z”.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi