Ei hakutuloksia.

Kimppakyyti vie kympillä stadiin

Lilli Karvonen matkustaa kimppakyydeillä koiransa Amin kanssa. Kyydin tarjoajalle pieli villakoira ei ole ollut ongelma, sillä Ami nukkuu automatkat kiltisti Karvosen sylissä.
Lilli Karvonen matkustaa kimppakyydeillä koiransa Amin kanssa. Kyydin tarjoajalle pieli villakoira ei ole ollut ongelma, sillä Ami nukkuu automatkat kiltisti Karvosen sylissä.
Kimppakyyti on edullinen ja turvallinen tapa matkustaa. Liftaamiseen verrattuna se on myös helppoa. Kun
kyydin sopii etukäteen, ei tarvitse turhaan värjötellä tienposkessa peukalo pystyssä.

Jyväskylän yliopistossa liikuntapedagogiikkaa opiskeleva Lilli Karvonen matkustaa Jyväskylän ja Helsingin väliä viikoittain – kimppakyydillä. Karvonen asuu Helsingissä poikaystävänsä kanssa, mutta loppusuoralla olevat opinnot Jyväskylässä vaativat läsnäoloa. Karvonen tutustui kimppakyyteihin tänä syksynä ylioppilaskunnan kimppakyytipalstan kautta. Sen ansiosta hän on säästänyt jo satasia.
”Nykyään matkustan junalla noin joka toisen reissun, sillä aina sopivaa kimppakyytiä ei löydy. Mukanani kulkee pieni villakoira, Ami, jonka junalippu maksaa viisi euroa. Kimppakyydistä maksamme yhteensä 10 euroa per suunta.”

Kimppakyydissä voittavat kaikki. Kyytiläiset maksavat kuskille bensarahaa, mikä on kuitenkin aina pienempi summa, kuin mikä kuluisi julkisilla liikennevälineillä matkustamiseen.
Etikettiin kuuluu myös, että kyytiläinen pitää seuraa kuskille. Kaikki eivät tosin kaipaa juttukumppania, joten matkan alussa kannattaa selvittää puheen tarve. Se, mitä radiokanavaa tai cd:tä autossa kuunnellaan, voidaan sopia yhdessä, jotta kenenkään matkasta ei tule tuskaisa väärän musiikin takia.

Suuri osa kimppakyytiläisistä on köyhiä opiskelijoita, mutta toisinaan myös työelämässä olevat käyttävät halvempaa vaihtoehtoa. Miksi sijoittaa junalippuun 25 euroa, kun voi päästä yli puolet halvemmalla? Jyväskylän ja Helsingin välillä kyytejä kulkee lähes päivittäin. Myös Poriin, Tampereelle, Joensuuhun, Rovaniemelle, Ouluun ja Turkuun pääsee Jyväskylästä melko usein. Internetin kimppakyytisivustot ovat rahanarvoinen tutustumisen kohde.

Karvosella on pelkästään hyviä kokemuksia, vaikka joskus häntä onkin jännittänyt hypätä ventovieraan autoon.
”Eräänä iltana, kun junan lähtöön oli kaksi tuntia, tuntematon mies soitti ja kysyi, tulenko kyytiin. Hän oli lukenut ilmoitukseni kimppakyytipalstalta. Hetken mietin, olenko aivan hullu, jos menen. Yleinen luottamus ihmisten hyvyyteen sai minut lähtemään. Kyytiä tarjonnut mies osoittautui mukavaksi, ja pääsin jälleen turvallisesti perille.”
Kimppakyydeillä kulkeminen vaatii kuitenkin tietynlaista asennetta ja heittäytymistä. Kolme tuntia henkilöautossa ennestään tuntemattomien kanssa saattaa olla joillekin ahdistava kokemus, mutta esimerkiksi puhelias Karvonen ei ole kokenut vaivaannuttavia tilanteita. Hän arvostaa juttuseuraa ja on kiinnostunut kuulemaan muiden elämäntarinoita ja tilannekatsauksia.
”En tiedä, missä muussa tilanteessa ihmiset puhuisivat ventovieraille niin avoimesti itsestään kuin ollessaan kimppakyydissä. Muulloin keskustelua ei käydä niin henkilökohtaisella tasolla. Kun jokainen antaa itsestään jotain, tilanteesta tulee rento.”
Kauhuskenaario kimppakyydistä olisi Karvosen mukaan epäsosiaalinen matkakumppani, jota ei kiinnostaisi keskustella muiden kanssa ja joka ei kertoisi itsestään mitään.
”Silloin minäkään en voisi olla oma itseni”, Karvonen pohtii.
Pelkästään tieto siitä, miksi joku on matkalla kaupungista toiseen, kertoo henkilöstä paljon, ja se herättää lisäkysymyksiä. Kukaan ei kuitenkaan ole velvollinen kertomaan itsestään yhtään enempää kuin haluaa.

Kaiken kaikkiaan kimppakyyti-ilmiö on Karvosen mielestä huippujuttu.
”Suurin syy kimppakyydillä kulkemiseen on rahan säästäminen, mutta siinä samalla tutustuu uusiin ihmisiin. Lisäksi autokyyti saattaa olla junaa ajallisesti nopeampi vaihtoehto.”
Toiset haluavat matkustaa junalla, jotta voivat matkan aikana opiskella tai tehdä töitä. Karvoselle junassa lukeminen aiheuttaa huonovointisuutta, joten hän mieluummin rupattelee kimppakyytiläisten kanssa. Eivätkä kimppakyydin hyvät puolet vielä tähän lopu:
”Kimppakyydit ovat myös joustavia; lähtöaika voidaan sopia kuljettajan kanssa niin, että ehdin käydä esimerkiksi tentissä. Kimppakyydit ovat hyviä myös ilmaston kannalta”, Karvonen päättää.

Heidi Tamminen

 1. Kimppakivaa

  Kimppakyytiä, mutta ilman korvausta, muuten suoritetaan luvanvaraista henkilöliikennettä.

  http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1991/19910343

  27§
  Joka harjoittaa luvanvaraista henkilöliikennettä ilman asianmukaista liikennelupaa tai kansainvälisten maantieliikennesopimusten edellyttämää kuljetuslupaa, on tuomittava luvattomasta henkilöliikenteen harjoittamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.
  28§
  Poliisi voi keskeyttää kuljetuksen, jos kysymyksessä on luvanvaraisen henkilöliikenteen harjoittaminen ilman asianmukaista liikennelupaa tai kansainvälisten maantieliikennesopimusten edellyttämää kuljetuslupaa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Traum

  http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1991/19910343

  eli siis jos tyttöystäväni osallistuu matkakustannuksiin niin poliisilla on oikeus pysäyttää matkanteko, kosak minulla ei ole asianmukaista lupaa. ;-D

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Kimppakivaa

  Juuri niin.

  Henkilöiden kuljettaminen tiellä moottoriajoneuvolla korvausta vastaan on ilman liikennelupaa kielletty lukuun ottamatta 6§:ssä mainittuja kuljetuksia.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. GurmuX

  Kannattaa jättää kyyditykset väliin, sillä poliisi joutuu lain puolesta lopettamaan touhun ja antamaan varsin tuntuvan määrän maksettavaa kyyditsijälle… Lisäksi jo saatuja rahoja voidaan oikeudessa tulla vaatimaan takaisin rikoshyötynä…

  Lainkohdat tuossa olikin jo joku laittanut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 5. Beck

  onneks tää on läppää. onhan. jos nää tyypit on lainkohtineen tosissaan niin ois kyllä mielenkiintoista tavata ja nähdä omin silmin miten takakireitä henkilöitä on kyseessä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 6. Kimppakivaa

  Meinaatko, että minä tai joku muu tänne kirjoittaneista on laatinut nuo lait? Käy kysymässä lähimmältä taksitolpalta heidän suhtautumistaan henkilökuljetuksiin korvausta vastaan ilman lupia.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 7. Asko Soukka

  Tuosta muusta lainsäädännöstä en osaa sanoa, mutta ainakin taksiliikennelain on uutisoitu nimen omaan sallivan netissä sovittavat kimppakyydit, jopa korvausta vastaan.

  http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/08/kimppakyytien_suosio_kasvanut_929996.html

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 8. Beck

  en meinaa että sinä Kimppakivaa olisit kirjoittanut nuo lait. Meinaan sitä, että naurettavaa on se että jos otat nuo tosissasi. Ja miksi kysyisin taksitolpalta. Taksi ei kuitenkaan liene kennellekään vaihtoehto harkitessaan matkaa Jyväskylästä Helsinkiin. Kimppakyyti ei ole pois taksisuhareiden taskusta.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 9. Päätoimittaja

  Toimitus iloitsee aktiivisesta verkkokeskustelusta, mutta haluaa huomauttaa tähän, että kimppakyydit ovat ainakin liikenneministeriön tulkinnan mukaan täysin laillisia. Uuden taksilain rajat rikotaan ainoastaan, mikäli kimppakyyditsemisen katsotaan olevan ammattimaista. Muutoin bensarahan saa maksaa huoletta.

  Aihetta käsitellään tarkemmin tänään ilmestyneen Jylkkärin pääkirjoituksessa: https://www.jylkkari.fi/2009/11/mikaan-ei-arsyta-kuten-hyva-idea/

  Ystävällisin terveisin,

  Marja Honkonen
  päätoimittaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 10. Sepi51

  No se on moro! Olen tässä vasta tutustumassa näihin k-kyyti tarjous ilmoitteluihin enkä ole koskaan vielä matkustanut tällaisella. Olen menossa Helsingin stadionile 21.8. katsoo U2-konserttia. Kyyti sopisi menom. mutta kun on myös tultava takaisin joten etsin sellaista systeemiä jolla pääsisin myös Jyväskylään vielä samana iltana n.klo 23.00 jälkeen! Että tällainen kuvio. Iloisin terveisin Sepi viisykkönen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.