Sovitus ja ohjaus: Samuli Reunanen.
Pääosissa: Mika Nuojua, Ville Sandqvist, Jorma Böök.

Kaupunginteatterin Reviisori sopii Jyväskylään. Se on audiovisuaalinen tykitys, jossa on tilaa improvisoida ja ylinäytellä. Televisiomaiselta sekamelskalta pelastaa Nikolai Gogolin 1836 kirjoittama klassikkoteksti.
Näytelmä alkaa huomaamatta. Lavalla on käsikirjoituksia, kahvikuppeja ja huppareita. Ollaan näytelmäharjoituksissa, tekstinä tänään Gogolia. Toteutus on paitsi hauska myös hyödyllinen. Venäläiset nimet saavat kaipaamaansa toistoa ja hahmot erottuvat toisistaan.
Siperialainen maalaiskaupunki odottaa reviisoria tarkastuskäynnille. Karismaattisen reviisorin edessä kylän virkamiehet kutistuvat pelosta. Mielistely, valheet ja tahattomat paljastukset muodostavat komedian, jossa katsoja tietää eniten.
Gogolin huumori ja viisinäytöksinen rakenne toimii edelleen. Mutta miksei tekstiin luoteta? Edes maakunnan laitosteatteriyleisölle ei tarvitse alleviivata jokaista hauskaa repliikkiä. Pikkujouluhenkiset imitaatiot toistuvat ja sotkevat esityksen rytmiä.
Näytelmän teemat antaisivat ajankohtaisuudessaan mahdollisuuden tiukemmallekin yhteiskuntakritiikille.

Hanna Parry

”Kuka paljastaa ja kenet?”