Tyttäreni tuli eräänä päivänä esikoulusta ja huusi jo ovelta: Arvaa äiti mitä?
Ei ollut kyse leivonta- eikä teatteripäivästä, vaan eskarin vessassa oli uudet hanat! Sellaiset, joista suihkusi vettä kuin mummolan lähellä olevasta Pyhänkoskesta, kun vain laittoi kädet alle.
”Ei tartte ees vääntää”, tytär ilakoi.
Itsestäänsuihkuavien hanojen innoittamana aloin miettiä, mistä asioista varttuneempi kansalainen voisi löytää samanlaista riemua – jos ei oteta lukuun vappua, ruotsinlaivaa tai tuplabonus-päiviä.
Ensimmäisenä tuli tietenkin mieleen marraskuu, jolloin suurimman osan päivästä on niin pimeä, ettei vastaantulijaa erota puhelinpylväästä eikä rivitaloasukkaan tarvitse varoa naapureita, jotka saattaisivat häiritä roskapussinvientiä huikkaamalla grilliltä ”tuu sinäkin ottaan makkara!” (Tällä rauhan rakastamisella voi olla jotain tekemistä sen kanssa, että kirjoittaja on syntynyt ja varttunut Pohjois-Pohjanmaalla.)
Toinen riemun lähde on luonnollisesti astangajooga. Myönnetään, että vaatii jonkin verran sinniä saada nuppi kiertymään lantiosta samalla, kun istuu lattialla vasen jalka oikean yli nostettuna, oikea jalkaterä pakarassa kiinni vasemmalla kädellä vasemmasta jalkaterästä kiinni pitäen. Mutta vähä vähältä tomumaja lähtee leikkiin ja voi tuntea, miten vastaleikatun ruohonvihreänä loistava kundaliinienergia nousee sydänchakran kohdalta kohti kolmatta silmää… Tai voi ainakin kuvitella tuntevansa.
Ja voi sitä ihmettä, kun onnistuu ensimmäisen kerran seisomaan päällään! (Jos ette usko, kokeilkaa itse, mutta tehkää se halvaantumisriskin välttämiseksi seinää vasten.)
Aina kelpaa myös riemuita kirjastoista. Kasvisravintola Katriinan itseleivotuista sämpylöistä. Jokailtaisista uutisista. Syksyn kirjauutuuksista. Läpimenneistä tenteistä (sekä niistä, joihin saa ottaa osaa toisen kerran). Pyhäinmiestenpäivästä ja päivästä, jona opintotuki rapsahtaa tilille. Siitä, että kuukauden päästä juhlitaan taas joulunavausta, ja että joulupukki saattaa tulla tänäkin vuonna.
Muitakin riemullisia ehdotuksia otetaan vastaan: tiinapistepiilolaätpuhdastariemuapistekom.

Tiina Piilola