Taitava visailija lukee paljon ja valitsee kaverinsa oikein.

Harmittaako, kun kulmakuppilan visan voittaa aina se sama joukkue? Jylkkäri kysyi Skandinavian parhaalta tietokilpailijalta ja Suomen tietokilpailuyhdistyksen puheenjohtajalta Tero Kalliolevolta, miten pubivisan voi voittaa huijaamatta.

LUE PALJON. Lukeminen kannattaa aina, myös pubivisoja ajatellen. Monissa visoissa on myös ajankohtaiskysymyksiä, joihin voi valmistautua parhaiten seuraamalla sanomalehtiä.
Lisäksi on visailukirjoja. Kalliolevon mukaan visoja varten pänttäävän kannattaa kuitenkin opetella tietynlainen lukutyyli, jossa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin.
”Itse muistan yksityiskohtia jotenkin luonnostaan. Visailu vaatii jotenkin sellaista luonteenlaatua. Kaikilla sitä ei ole.”
KARTUTA KOKEMUSTA. Mitä useammassa visassa käy, sitä tutummaksi kuvio tulee. Myös kysymystyypit ja säännöt ovat selvempiä. Samassa visassa käyvä saa käsityksen siitä, millaisia visan kysymykset yleensä ovat.

OPETTELE TÄRPIT. Monissa visoissa kysytään samoja asioita, kuten alkuaineiden lyhenteitä tai pääkaupunkeja. Liikaa tärppeihin ei kuitenkaan kannata Kalliolevon mielestä luottaa.
”Voi sanoa, että on tullut näitä pubivisojakin kierrettyä ja lopulta täysin samat kysymykset toistuvat visoissa aika harvoin”, Kalliolevo sanoo.

VALITSE KAVERISI OIKEIN.
Pubivisan voittoa vie harvoin yhden hengen joukkue. ”Täytyy olla aika erikoislaatuinen yksilö, jos visan voittaa yksin”, Kalliolevo sanoo.
”Kun joukkueessa on monta, on myös tietoa enemmän.”

VALITSE ERIKOISALA. Yleisvisoissa pärjäävät parhaiten joukkueet, joissa kullakin on oma erikoisalansa.
”Toisaalta musa- ja urheiluvisoissa pärjää, jos on erikoistunut juuri niihin aloihin. Mutta ei erikoisala ole välttämätön”, Kalliolevo pohtii.

JOLLET TIEDÄ, PÄÄTTELE.
”Varsinkin vaikeissa kysymyksissä on usein vihjeitä, joiden avulla vastausta voi yrittää päätellä”, Kalliolevo valistaa. Hän muistuttaa kuitenkin, että valtaosa pubivisojen kysymyksistä ei arvaamalla aukea.

ÄLÄ OTA MALLIA TELEVISIOSTA. ”Television visailuohjelmia kahlitsee se, että niissä pitää olla draamaa. Ja sitten ovat vielä erikseen nämä kansainväliset kilpailut, joiden kysymykset ovat monipolvisia ja niissä on useita vihjeitä. Pubivisan kysymykset ovat malliltaan yksinkertaisia, sellaisia mikä tai missä.”

ÄLÄ JÄTÄ VIIME TIPPAAN.
Jos valmistautumisen aloittaa edellisenä iltana, siitä ei Kalliolevon mukaan ole enää juuri hyötyä.
”Niin lyhyessä ajassa ei ole juuri mitään tehtävissä. Kannattaa vain yrittää mahdollisimman hyvään joukkueeseen.”

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi

Jylkkäri-visa Rentukassa keskiviikkona 28. marraskuuta kello 21.