12 Rakasvuosikirja_kansiJylkkärin sivuiltakin tuttu Lehti-konserni on julkaissut verkko- ja aikakaus-Lehden jatkoksi satiirisen vuosikirjan. Vuoden huippuhetkinä on nostettu esille muun muassa Michael Jacksonin ruumiinavaus, Jumalan fossiilin löytyminen ja Hitlerin haastattelu, jossa hän arvostelee länsimaita natsikortin käytöstä. Tämänkö pitäisi olla hauskaa? No, onhan se.
Noin satasivuinen Rakas vuosikirja – kansalaisen annaali 2010 sisältää rivien välistä luettuna myös tanakkaa asiaa. Opuksessa ruoditaan analyyttisesti muun muassa vaalirahoituskohun käänteitä, suomalaista politiikkaa sekä ilmastonmuutos- ja sananvapauskeskustelua. Vaikka politiikkaa on käsitelty runsaasti, ei kirja käy puisevaksi, sillä tekstiä on ryyditetty värikkäillä kuvilla ja havainnollistavalla grafiikkalla.
Teos tuo esille myös uutta tietoa. Kirjoittajat ovat esimerkiksi selvittäneet Arctic Sea -laivan lastin vakuuttavien vihjeiden perusteella. Ohjusten lisäksi ruumaan on piilotettu muun muassa Olof Palmen murha-ase, keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ja poliittisen vasemmiston uskottavuus.
Rakas vuosikirja korjaa monta väärää käsitystä siitä, mitä tänä vuonna on tapahtunut. Ja vuonna 1939. Aivan jokaiselle kirjaa ei voi kuitenkaan suositella, sillä Yliajetut maakuntaeläimet -aukeamasta saattaa tulla paha mieli.

Juha Korhonen

”Tuttu Lehti kovissa kansissa.”