Syksy tulee ja kylmenevät ilmat ajavat hengailijat puistoista sisätiloihin. Pussikaljakausi ei kuitenkaan ole vielä kokonaan ohi. Varustautumalla oikein voi nauttia raittiista ulkoilmasta syksylläkin.

JÄRJESTYSLAKI sallii alkoholin nauttimisen yleisellä paikalla, kunhan se ei häiritse muita lähistöllä liikkuvia. Se, miten häiritseminen määritellään, on kuitenkin hieman tulkinnanvaraista. ”Siihen vaikuttaa ainakin paikka, esimerkiksi  kirkkopuistossa poliisin kynnys puuttua juomiseen on matalampi kuin Harjun rinteillä”, kommentoi Jyväskylän poliisin kenttäkomisario Olli Hurtta.

”Laissa on piknikpykälä, jossa edellytetään, että eväänä on muutakin kuin keskiolutta. Sillä viitataan leiriytymiseen ja vapaa-ajan viettoon.”

Toki myös mukana olevan alkoholin määrä vaikuttaa. Juovuksiin ei saa tulla. ”Jos joku juo puistossa olutta ja hänellä on sitä mukanaan paljon, se katsotaan järjestyslain rikkomiseksi”, Hurtta kertoo.

JOS HALUAA nauttia syksypiknikkinsä Jyväskylän keskustassa ja pysyä kuivana syysmyräkässäkin, kannattaa suunnata yliopistokampuksen tuntumaan Lounaispuistoon. Puiston katettu lava takaa sateensuojan isommallekin porukalle.

Ystävykset Minna Leppämäki ja Joni Pesonen nauttivat retkieväitään kuitenkin mieluummin lavan katsomon penkeillä. ”Tuolla lavalla on niin paljon lasinsiruja”, Leppämäki perustelee. Nuoret ovat puiston vakiokävijöitä ja aikovat hengailla siellä pitkälle syksyyn. He muistuttavat, että lämpimät vaatteet ovat tärkeä varuste ilmojen viiletessä.

”Aina joku silti jäätyy, se on ikävää”, Pesonen toteaa. ”Minulle pakkasraja on miinus 30 astetta. Sitten en enää tule  tänne”, Leppämäki nauraa.

Syksy- ja kesähengailussa on nuorten mukaan eroja. Syksyllä puistossa on rauhallisempaa. ”Kesällä täällä on enemmän porukkaa ja tappeluita. Poliisikin joutuu käymään useammin.”

HARJU ON suosittu hengailupaikka kesällä ja varsinkin vappuna, mutta syksyllä se humisee autiona. Harjun lakea ympäröivät puut suojaavat tuulelta. Kunnolliseksi sateensuojaksi niistä ei kuitenkaan ole. Jos saapuu Harjulle jo hyvissä ajoin päivällä, pääsee suorittamaan tarpeensa sisätiloissa Vesilinnan tornin ensimmäisen kerroksen vessoissa. WC:t suljetaan viiden aikaan iltapäivällä.

Tuomiojärven rannalle kannattaa suunnistaa, kun haluaa nauttia piknikin lomassa maisemaestetiikasta. Rannalla tosin voi tulla kylmä tuulisella ilmalla. ”Tämä on nätti paikka lähellä keskustaa. Järvi pitää olla”, rannalla istuskeleva Juho Mäkinen sanoo.

Toni Jyväsjärveksi itsensä esittelevä nuorukainen nyökkäilee vieressä. Nuorten miesten mielestä syksy on kesää otollisempaa aikaa ulkona hengailuun. ”Syksy on parempi. On vähemmän ihmisiä ja rauhallista.”

GRILLAUS KUULUU kesään, mutta miksei makkara maistuisi myös syksyllä? Syksyn pimenevissä illoissa on mukava tunnelmoida ja istua tulen äärellä. Lisäksi nuotio lämmittää. Keskustassa yleiset grillauspaikat ovat tosin vähissä, mutta jos jaksaa liikkua parin kilometrin päähän, alkaa sopivia paikkoja löytyä. Yleisiä grillauspaikkoja on esimerkiksi Ristikiven  uimarannalla ja Halssilan Aittovuoren luontopolun varrella. Myös Kortepohjan ylioppilaskylän keskellä nököttää pieni nuotiopaikka, joka tarjoaa tarvittaessa sateensuojankin noin kymmenelle grillailijalle.

TOKI NUOTION voi pistää pystyyn ilman varta vasten siihen tarkoitettua paikkaakin, kunhan noudattaa pelastuslain määräyksiä. Avotulta ei saa tehdä metsään tai sen läheisyyteen metsäpalovaaran aikana. Myöskään toisen maalle ei saa sytyttää nuotiota ilman lupaa. Grillausta suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että yleisillä grillauspaikoilla ei yleensä ole polttopuita, vaan ne pitää hankkia itse.

Kati Pukki
Mikko Leppänen