Ulla Lintulammen ensimmäinen musiikkimuisto on lapsena joululahjaksi saadut PMMP-bändin kaksi ensimmäistä CD:tä. Paula Vesalan ja Mira Luodin superduoa tuolloin paljon kuunnellut Lintulampi on tänä talvena julkaissut oman esikoislevynsä Kannattelen. Albumi on julkaistu suoraviivaisen, mutta runollisen yksikertaisen ”Ullalintulampi”-taitelijanimen alle.

Oululaislähtöisen Jyväskylän kautta Helsinkiin suunnanneen artistin sieluntuote on otettu hyvin vastaan. Stereolabin ja Björkin soundeista ammentava indiepoplevy on saanut neljä tähteä Helsingin Sanomain arvostelussa ja tullut valituksi Radio Helsingin viikon levyksi.

MUSIIKIN ESITTÄMISEN lisäksi Lintulampi on myös kanavoinut luovuuttaan lavarunouden muodossa. Lintulammen musiikissakin tekstillä on erittäin suuri rooli. Hän nimeää kirjallisiksi esikuvikseen Aura Nurmen, Elsa Töllin ja Ester Nuori Lepän, joilla kaikilla on lavarunoustaustaa.

Suurimman vaikutuksen artistina Lintulampeen on tehnyt ironisesta folkistaan tunnettu joku iiris (oik. Iiris Tuononen).

”Sen lyriikat avas mulle jonkun oven. Biisien tragikoomisuus viehätti. Tykkään lyriikasta, jossa on joku tilanne tai twisti, sen takia hänen lyriikkansa ovat vetäneet puoleensa”, Lintulampi kertoo.

VUONNA 2021 Lintulampi aloitti opinnot Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteellisellä laitoksella, pääaineenaan filosofia.

”Nopeasti tajusin, että mua kiinnostaa enemmän kirjallisuuden opinnot, joten aloin käymään niitä sivuaineena”, Lintulampi kertoo.

Kirjallisuus vei mennessään, ja hänelle tarjoutui tilaisuus muuttaa pääkaupunkiin ja aloittaa kotimaisen kirjallisuuden opinnot Helsingin yliopistossa.

Viime vuoden syksystä asti Helsingissä opiskellut Lintulampi muistelee vanhaa kotikaupunkiaan Jyväskylää lämmöllä. Seuraa pitkä lista hänelle rakkaita paikkoja sijoittuen voimakkaasti Jyväskylän kulttuurielämän kehtoon, Kauppakadun Seminaarinmäen puoleiseen päätyyn Yläkaupungille: Vakiopaine, kulttuuriravintola Ylä-Ruth, Vanha Kunnon Kahvila ja Kino Aurora, jossa hän vietti paljon aikaa elokuvien parissa.

”Tykkään hirveesti myös Mäki-Matin alueesta, jossa asuin kaksi ja puoli vuotta”, Lintulampi kertoo entisestä kodistaan, jossa myös osa uuden levyn teksteistä on syntynyt.

”Kokemukset ja keskustelut ystävien kanssa Jyväskylässä on herättäneet uusia ideoita ja inspiraatiota. Oli aina ihanaa, kun mennessä noihin edellä mainittuihin paikkoihin, pystyi aina luottamaan, että siellä on tuttuja ja ystäviä, joiden kanssa istua kahville tai opiskelemaan. Sosiaalisuus ei tuntunut yhtään vaivalloiselta”, Lintulampi toteaa.

Lintulammen mielestä Jyväskylä on pieni mutta eläväinen kulttuurikaupunki. Häntä on suututtanut kovasti Jyväskylän kaupungin kulttuurileikkaukset. Esimerkkinä hän mainitsee Yläkulttuuri ry:n ylläpitämän Mäkitorpan alasajon kaupungin kaavoituksen takia.

YHTEISKUNNALLISET teemat heijastuvat myös albumille. Lintulampi nimeää omaksi lempibiisikseen levyltä Yllykekone- kappaleen, jonka laulutuotantoon hän on tosi tyytyväinen. Lintulampi kertoo

viimeistelleensä sen lyriikat nykyisen hallituksen aloittaessa. Tilanne ahdisti häntä, joten kappaleeseen oli hyvä purkaa turhautumista.

”Levy on muuten aika sisäänpäin käpertyvä, joten Yllykekone antaa levyn teemalle tarvittavaa vastapainoa kurottamalla ulospäin ja puhumalla toiminnasta”, Lintulampi kuvailee.

”En jaksa enää oottaa”, hän laulaa kyseisessä kappaleessa, jonka nimi viittaa mielensisäisiin satunnaisiin yllykkeisiin ja tarpeeseen rakentaa jotenkin parempi maailma.

”Tai edes turvallinen nurkkaus maailmaan”, Lintulampi täydentää. ▬