PIELAVETINEN ON adjektiivi, joka kuvvoo huonosti tehtyä työtä taekka väliaekaesratkasua: esmes tilannetta, jossa kaekki rattorista lähtiin korjattaan paalinarulla. Omakohtainen kokemukseni puhhuu tämän miäritelmän puolesta.

Pielavesj tunnetaan mualimalla muutamasta asijasta: jumalattomasta miärästä hijastestetöössyjä kirkonkylän tuntumassa, Pielaveen Sammon lentopallojookkueesta, keehäänheettäjä Ruuskas Antista ja ahtaista kirkoista – onhan olemassa sanonta ahasta kuin Pielaveen kirkossa.

Kuitenkin ylpeimpiä pielaveteläiset ovat siitä, että UKK putkahti mualimaan Lepikon torpassa, Pielaveen kirkonkylän kuppeessa. Silti kainuulaiset koittavat omia Urkin itselleen. Kekkosen mukaan nimetty mäki Urkkikin vaihdettiin Kakkomäeksi, joka synnyttää ikäviä mielikuvia.

Immeiset Pielaveellä ovat enimmäkseen tolkun kansalaisia, ja kepu on itsepintaisesti suosituin puolue. Muuta poliittista toimintaa ei sitten voikaan niin järjestäytyneeksi kutsua. Kuulemani mukkaan yksi kylän uusnatseista sekä hippi takaa-ajavat toisiaan kylän ainoaa liikenneympyrää kiertäen. Se todella synnyttää ongelmia, jos poliittista vainoa ei pääse harjoittamaan sosiaaliseen mediaan kun ei sellainen taida Pielavedellä luojan kiitos toimiakaan, ja jos toimii niin pyydän sitä hallinnoivaa tahoa laittamaan sen pois päältä.

Viime vuosina valtakunnallinen uutiskynnys on pitäjän kohdalla ylittynyt noin vartin ajaksi, kun sen ainoa pankkiautomaatti rahoineen yritettiin ryöstää pakettiautolla vetämällä ja kun koko kylän ja MTV:n voimin etsittiin kerrostalon putket tukkineiden mustien rintaliivien omistajaa. Poliisiasema kunnasta lakkautettiin joskus 2000-luvun alussa ja viimeisimmän tiedon mukaan iisalaamelaiset kytät saapuvat paikalle noin 50 minnuutin sissään ilmoituksesta toteammaan, että tilanne on ohi. Hikipediassa kuitennii tiijetään, ettei poliisille ole tarvetta sillä kiihtyvin menopeli taajama-alueella on rollaattori.

 

PIELAVETISET JAKAVAT lähes kaiken keiteleläisten kanssa tai ainakin terveydenhuollon ja paikallislehen Pielavesi-Keiteleen. Mediatalo Keskisuomalainen on jo liittänyt myös Pieken ommaan imperiummiinsa. Vastoovasti Kuopion imperiumin laajetessa lissää on vain ajan kysymys, että molemmat kunnat liitetään siihen.

Jos mietit jo ensi kesän varalle missä on kovin menomesta, niin valitse Pielavesi. Sinne nimittäin rantautuu kesäksi lähes kaikki helsinkiläiset jotka omistavat mökin. Muu liiketoiminta kuin mökinvuokraus ja maanviljelys ei sitten menestykkään tässä pitäjässä: tasaisin väliajoin joku yrittää jotain, ja sitten tajuaa luovuttaa.

Pielaveden kunnan slogan on Pielavesi ponnistaa luonnostaan. Jos ei muuta niin luonto siellä onkin näkemisen arvoinen. ▬