MÄÄ OON kotosi Nummelta. Se oli ennen jotain, mutta nyt pelkkä postinumero, jossa on messää ja peltoo.

Tuho alkoi jo 1970-luvun lopulla. Tuolloin kaksi kuntaa, Nummi ja Pusula, käynnisti liittymisneuvottelut. Asukkaat ehdottivat uudeksi nimeksi esimerkiksi Pusunummea ja Pummia, mutta lopulta viranhaltijat päätyivät kaikessa omaperäisyydessään yhdistämään kuntien nimet viivalla. Näin syntyi Nummi-Pusula, tai Nupu, kuten osa paikallisista kutsui. Siitä tuli Uudenmaan länsipuolen taajamakyhäelmä noin 6 000 asukkaalla. Mää asutin niistä Nummen puolta.

Kunnan motoksi päätettiin kaikessa viisaudessaan Luonnollisesti lähellä. En muista yhtään asiaa, jonka olisi voinut sanoa olevan lähellä, paitsi ehkä Lohjan. Vuonna 2011 kunta järjesti äänestyksen naapurikuntaan liittymisestä. Nupun taru saikin päätöksensä 1. tammikuuta 2013.

Nykyään Nummi-Pusulan alue tunnetaan hesalaisten mökkikuntana ja kumpuilevana maajussien periferiana, jossa traktori on varteenotettava kulkuneuvo kouluun ja vapaa-ajan rientoihin.

 

OTSIKOIHINKIN kylä on toisinaan päässyt. Iltasanomat julisti vuonna 2015 otsikossaan Härski, härskimpi, Nummi-Pusula. Lehden tekemässä selvityksessä mitattiin paikkakunnilla ilmenevien hävyttömien paikannimien määrää. Nummi-Pusulan alueella pystyi asumaan Kolmperseessä, Paskasaaressa, Paskalammella, Pervoossa, Paskasuolla ja Ämmänperseessä.

Myös kunnallispolitiikka on ollut virkeää. Vuonna 2010 erään paikallispoliitikon mukaan kaupunginvaltuutettu oli virtsannut vaaliteltan kahvipannuun. Hän päätteli niin pannun nesteen väristä ja hajusta. Syytetty virtsaaja kuitenkin kielsi tapahtuneen.

Kuntaliitos Lohjaan ja valtatie ykkösen valmistuminen osuivat samaan ajankohtaan. Nummi-Pusula koki saman kohtalon kuin Autot-elokuvan Syylari City. Turku-Helsinki -liikenteen loppuminen Nupun läpi kuihdutti matkailijoita viihdyttäneet Nummi-Pusulan palvelut, ja nyt entistä valtatietä ajaessa näkee suljettujen huoltoasemien ja taukopaikkojen karut kohtalot.

Kun kysytään, mistä olen kotoisin, joutuu aina tarkkaan harkita, mitä kertoo. Lohjalaiseksihan kukaan ei halua itseään miellettävän. Toinen vaihtoehto on selittää Nummi-Pusulan surullista tarinaa.

Oon jo muuttanut pois Nummi-Pusulasta. Saman viisaan liikkeen on tehnyt kunnan ainoa kuuluisuus eli Ruben Stiller. Hän on kertonut pukeutuvansa usein kunnan paikallisasuun eli verryttelypuvun takkiin. Kuvaus on samaistuttava: mies voi lähteä Nummi-Pusulasta, mutta Nummi-Pusula ei miehestä.