Välillä eteen osuu kysymyksiä, joita ei yksinkertaisesti kehtaa kysyä lähipiiriltä. Eihän sitä nyt naapurilta tohdi tiedustella, pitääkö synnytyksessä olla alapää paljaana tai että mitä pitäisi ajatella, jos mies kertoo telakoituneensa saunaillassa.

Onneksi aivan jokaiseen kysymykseen saa vastauksen Vauva.fi-sivulta. Keskustelufoorumeilta jos mistä löytyvät kansan syvien rivien ongelmat ja ajatukset.

Siellä ei itsesensuuri kuki, vaan anonyymiyden turvalla voi kysyä mitä vain parisuhteeseen, seksiin tai vaikkapa kuorsaavaan kissaan liittyen. Tuhansissa keskusteluissa nousevat esiin legendat, vertaistuki ja tarinat, jollaisia ennen nettiaikaa keräsi Elias Lönnrot.

Nykyajan versio kalevalaisesta perinteestä on kalevauvalainen kansanlaulu. Runonkeruumatkoille keskustelufoorumin syövereihin antautuivat viime keväänä Kimmo Numminen ja Aapo Niininen.

Vauva-foorumin kommenteista suoraan poimitut sanoitukset kansanmusiikkihenkeen sävellettynä nostavat esille verkkokeskustelujen luonteen. Mitä kummallisimpaankin keskustelunaloitukseen saattaa tulla nopeasti satoja vastauksia.

”Olen yrittänyt kertoa isovanhemmilleni tätä juttua, mutta se on vähän vaikeaa, kun he eivät käytä ollenkaan internetiä. Olen selittänyt, että tämä on kuin laulaisimme yleisönosastokirjoituksia Hesarista”, Jyväskylän yliopistosta viime keväänä musiikinopettajaksi valmistunut Numminen sanoo.

Kalevauva.fi perustettiin vuosi sitten maaliskuussa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia varten. Ihan puhdasta suomalaista kansanmusiikkigenreä duo ei edusta, vaan vaikutteita on runsaasti popista, rockista ja yhdysvaltalaisesta folk-perinteestä.

”Mietimme, voivatko kansanmusiikkipiirit pahastua, etenkin kun rienaamme Kalevalan nimeäkin. Onneksi kaikki ovat olleet vastaanottavaisia, uudistaminen kuuluu kansanmusiikkiinkin”, Numminen sanoo.

”Selvästi alapääasiat koskettavat kansaa, koska ne ovat suosituimmat biisit meillä.”

Erityisen hyvin nettikansanmusiikki näyttää uppoavan nuoriin kuulijoihin, joille verkko on arkipäivää, mutta kansanmusiikki ei välttämättä niin tuttua. Humoristinen ote auttaa kappaleiden leviämiseen sosiaalisessa mediassa.

”Selvästi alapääasiat koskettavat kansaa, koska ne ovat suosituimmat biisit meillä”, Numminen naurahtaa.

Kansanmusiikilla ja rivouksilla on toki pitkä yhteinen taival jo ennen kalevauvalaista kansanlaulua.

”Kaustisella pelimannituvassa ihmiset saattavat istua kuin kirkonpenkeissä, ja viisikymppinen nainen harmonin takana laulaa sellaisia, että minulla alkavat korvat punottaa, vaikka olenkin Kalevauvasta”, Numminen kuvailee.

Aapo Niininen ja Kimmo Numminen (edessä) esiintyivät Kalevauva.fi-duona ensimmäistä kertaa viime kesänä. Toinen keikka Kaustisilla piti siirtää ulkolavalle, jotta kaikki halukkaat pääsivät kuuntelemaan uutta nettikansanmusiikkia.

Ei ole tietenkään ensimmäinen kerta, kun muusikot naaraavat laulujen sanoituksia eriskummallisista paikoista. M. A. Numminen lauloi lakitekstiä, ja myöhemmin sanoituksiksi on nostettu twiittejä ja Metro-lehden tekstiviestipalstan antia.

Jopa Anssi Kelan sanotaan hakevan välillä inspiraatiota ja ideoita verkkokeskusteluista. Numminen ja Niininen sen sijaan käyttävät kommentteja suoraan niitä muokkaamatta.

”Olemmeko aikaisemmin maininneetkaan, että videoidemme tekstitykset ovat screen shoteja keskusteluista? Valikoimme kommentit, mutta emme lähde muokkaamaan niitä esimerkiksi riimittelemällä”, Niininen sanoo.

Rivouksien lisäksi duon kappaleissa pureudutaan myös vakaviin asioihin. Ylen Perjantai-ohjelmaan tehty Täydelliset vanhemmat -kappale on tehty kevyellä otteella, mutta se porautuu vanhempien kohtaamiin liiallisiin odotuksiin.

Sivustolle on jopa perustettu Vituttaako muita kun Kalevauva ei tajua teidän lyyristä neuroutta? -keskusteluketju.

Toistaiseksi kaksikko on jättänyt rasistiset kommentit vaille huomiota, mutta toisaalta huumori voisi olla tapa aiheen käsittelyyn.

”Olisi kiva ajatella, ettei olisi aihetta, josta emme voisi laulaa. Antti Holmahan teki balladin Olli Immosen monikulttuurisuuden vastaisesta julistuksesta. Ottamatta kantaa hän laulamalla näytti julistuksen naurettavuuden”, Numminen pohtii.

”Tähän asti olemme menneet positiivisen kautta, mutta jos löytyy hyvä tulokulma, niin rasismi ja vihapuhe ovat laulun aiheita siinä missä kaikki muukin”, Niininen lisää.

Vauva-foorumilla on toki paljon kieli poskessa trollausta, mutta myös vakavissaan kirjoitettuja huolia. Muusikot eivät kuitenkaan pelkää loukkaavansa kommentoijia; ennemminkin mielipahaa aiheuttaa se, että omat kommentit jäävät ilman huomiota. Sivustolle on jopa perustettu Vituttaako muita kun Kalevauva ei tajua teidän lyyristä neuroutta? -keskusteluketju.

Kärkkäimmät arvostelijat veikkaavat muusikoiden kirjoittavan itse mainoshenkisiä viestejä foorumille, mutta Numminen ja Niininen kiistävät väitteet – he ovat vain viestintuojia.

”Ääripäitä ovat teekkareiden vuosijuhlabileet, joissa haalariopiskelijat lauloivat ja bailasivat mukana, sekä kirjastoseminaari, jossa ihmiset istuivat hiljaa.”

Vajaassa vuodessa Kalevauva.fi on luonut yli kaksikymmentä laulua. Kevään aikana niistä julkaistaan levy.

”Laulukirjakin olisi hauska, hanurille sovitettuna”, Niininen visioi.

Julkisia esiintymisiä duolla on ollut vielä varsin vähän, mutta monenmoisia tilaisuuksia he ovat jo kohdanneet. MM-kisabussissa kaksikko viihdytti katsojia, elokuussa Taiteiden yössä heidän esitystään tunnelmoi monisatapäinen yleisö.

”Ääripäitä ovat teekkareiden vuosijuhlabileet, joissa haalariopiskelijat lauloivat ja bailasivat mukana, sekä kirjastoseminaari, jossa ihmiset istuivat hiljaa”, Numminen muistelee.

Kalevauva.fi esiintyy Mustassa Kynnyksessä perjantaina 17. maaliskuuta.