KYMMENET leveästi hymyilevät yliopisto-opiskelijat kirmaavat pirtsakassa talvipakkasessa pitkin Mattilanniemen kampusaluetta terve puna poskillaan ja lumilapiot kädessään. On torstai 3. helmikuuta 2022.

Tosin eivät eri porukat samanaikaisesti ole paikalla, ovathan kokoontumisrajoitukset Jyväskylässä yhä voimassa.

Mutta mitä täällä tapahtuu?

Käynnissä on lumiveistoskilpailu. Tapahtuma kulkee nimellä Lock Down Snow Fun. Järjestäjinä ovat opiskeluhyvinvointia tukeva Leija ja kansainvälisten opiskelijoiden järjestöt IDESCO ja ESN. Kilpailu alkoi sunnuntaina 30. tammikuuta ja kestää viikon ajan, aina sunnuntaihin 6. helmikuuta saakka.

 

VEISTOKSIA veistellään kolmelle eri alueella, jotka ovat saaneet nimekseen Area 1, Area 2 ja Area 3. Yhdellä alueella saa olla kerrallaan vain yksi korkeintaan kuusihenkinen joukkue ja koko kisa-alueella korkeintaan kolme joukkuetta vuorokauden aikana.

Lumitaideteoksen voi pystyttää myös mysteerialueelle Area 51:lle. Se tarkoittaa sitä, että teoksen voi rakentaa mihin vain virallisen kisa-alueen ulkopuolelle.

Vihreähaalariset biologian opiskelijat Kaisla Jokelainen, Vaula Rantala ja Elina Karttunen ovat olleet ykkösalueella kymmenen minuutin ajan ja raivaavat lumen keskeltä paikkaa taideteokselleen. Pakkaseen lumiveistosta rakentamaan heidät ajoi tylsyys.

“Pääsee ulkoiluttamaan haalareita.”

Siitä mikä vielä toistaiseksi on kasa lunta tulee mursu.

“Mursut ovat jaloja eläimiä”, Karttunen sanoo.

Teknisistä syistä mursu on helppo tehdä. Muuten se voi olla “vain sellainen pökäle”.

“Abstrakti mursu.”

Lisäksi mursuilla on tunnistettavat torahampaat. Ne he tekevät kepeistä.

Kaikki nauravat, kun Rantala kompastuu ja kaatuu lumeen.

Joukkueen nimeltään Liemikuutiot tavoite kilpailussa on totta kai voitto. He eivät paljasta tarkemmin, mistä nimi sai alkunsa. Se on “inside-läppä”.

 

Lumiveistosryhmä Liemikuutioiden Kaisla Jokelainen ja Elina Karttunen nauravat, kun Vaula Rantala kaatuu lumeen.
Valmis ”abstrakti mursu” .

 

ILLAN hämärtyessä kakkosrakennuspaikalla kolmihenkinen joukkue Kansankynttilät muovailee lumesta jotain, joka näyttää virtahevolta tai muumilta.

Tove Janssonin maailmasta sekin. Arvaus ei mennyt täysin vihkoon siis.

Kuten ryhmän nimi vihjaa sen jäsenet Malla Eira ja Lauri Pelkonen ovat opettajaopiskelijoita. Tomi Kiiski on valmistunut opettajaksi neljä vuotta sitten.

Syy osallistumiseen oli halu tehdä jotain erikoisempaa, eikä miettiä opintoja tai töitä.

“Miellyttävää olla ulkona, kun viime aikoina on joutunut vain istumaan Zoomissa sisällä”, Pelkonen sanoo.

Paljasjalkainen jyväskyläläinen Malla Eira muistaa nähneensä joitakin vuosia sitten lumiveistoksia Jyväsjärven jäällä. Siitä lähtien hän on halunnut päästä itsekin osallistumaan lumiveistoskilpailuun. Nyt se onnistui ensimmäistä kertaa. Hän rakentaa juuri pientä muumipeikkoa suuren lumisen Drontin etupuolelle.

Kilpailun sijoituksella ei ole joukkueelle väliä. Päätavoite on saada veistos valmiiksi.

“Ja kaakaota”, Eira lisää.

 

Tomi Kiiski lapioi tilaa taideteokselle.
Kansankynttilät Lauri Pelkonen ja Malla Eira muotoilemassa Dronttiaan.

 

USEITA veistoksia on jo noussut Mattilanniemeen.

Mursun, Drontti Edvardin ja Muumipeikon lisäksi alueella on muun muassa luminen vessanpönttö ja jonkinlainen iglua muistuttava viritelmä. Teokset jäävät Mattilanniemeen kaikkien iloksi niin kauan kuin ne kestävät paitsi ne, jotka ovat sellaisilla aurauspaikoilla, että niitä ei voi säästää.

Kilpailuun osallistuu 23 joukkuetta.

Nimet ovat Kansankynttilät, Pallokalamafia, Liemikuutiot, Kertun taaperot, Hyvien Ystävien Lumikerho, JYYRÄT, Kylkiasento, Lumienkelit, OPEA615 Pientutkimus, Radikaalit fuskit, Na zdraví, Snowihminens, The Snowflake Squad, Makkispekkis, FrostiesRynnäköt, 3_extravirginsolivölja, Team Unicorn, Broskit, Pilluparkkirotat, Paljononoikein, Kolme muskettisoturia x 2, Jopan jopottajat ja Porkkanat.

Kisaan osallistutaan Instagram-päivityksellä aihetunnisteilla @jyyinstaa ja #lockdownsnowfun2022. Kilpailun voittajat valitaan keskiviikkona 9. helmikuuta.

 

Luminen Drontti Edvard.