VESI ON kylmää. Tiedän sen jo ennen kuin laskeudun metallisia tikkaita askel askeleelta Tuomiojärveen.

Tammikuinen aamu valkenee hiljalleen, mutta aurinkoa ei näy. Pilvinen sää värittää kauniita maisemia harmaan eri sävyillä.

Järvi avautuu pitkälle, horisontissa kohoavat Laajavuoren hyppytorni ja lumiset laskettelurinteet.

Aikailu ei helpota veteen siirtymistä.

Pulahdan.

Aluksi keskityn vetämään rauhallisesti ilmaa keuhkoihin, jotta kylmä ei salpaa hengitystä. Käteni tekevät laajaa kaarta veto kerrallaan. Kierrän kierroksen sulan veden alueella, kunnes veden alkuviileys muuttuu kipristeleväksi tunteeksi ympäri kehoa.

Vedestä noustuani keho hohkaa kylmää, mutta en palele kovin paljon. Märät uimatossut lätisevät laituria vasten kipittäessäni kohti lämmintä pukukoppia.

 

Viileys muuttuu kipristeleväksi tunteeksi ympäri kehoa.

 

TUOMIOJÄRVEN RANTA on yksi Jyväskylän viidestä avantouintipaikasta.

Siellä kokeilen avantouintia. Minua vastassa on Ulla Kosonen, joka on Jyväskylän seudun avantouimarit ry:n vapaaehtoinen uimaopas. Kosonen on harrastanut avantouintia vuosituhannen vaihteesta lähtien, ja ui talvisin miltei päivittäin. Yleensä aamuisin. Silloin päivä lähtee käyntiin.

Avantouinnissa parasta hänen mukaansa on energinen olo, jonka hyisessä vedessä kauhomisesta saa.

Kososen mukaan avannossa käydään usein terveydellistä syistä. Etenkin koronapandemian aikana hyvinvoinnin huoltaminen korostuu: avanto on nopea irtiotto näyttöpäätteistä ja etäpalavereista.

Parin viime vuoden aikana avantouinnin suosio on kasvanut. Esimerkiksi Jyväskylän seudun avantouimarit -yhdistyksen jäsenmäärä on kaksinkertaistunut. Nyt jäseniä on noin 2 050. Muutos on nähtävissä myös iän suhteen: varsinkin nuoret ovat löytäneet lajin.

Jyväskylässä uiminen on myös opiskelijoille edullisempaa. Alennusryhmäläisille kausi maksaa 50 euroa, muille kaksikymmentä euroa enemmän. Helmikuun alusta jäsenmaksu alenee puoleen kaikille. Uimaan pääsee toukokuun puoliväliin saakka.

Vaikka kylmässä vedessä uiminen ei erityisiä varusteita edellytä, päähine kannattaa pitää päässä. Lämpö haihtuu etenkin pään kautta.

Lisäksi urheilukaupoissa myydään uintiin erityisesti tarkoitettuja tossuja ja hanskoja.

Kosonen muistuttaa lajin kokeilijoita: kannattaa varata riittävästi lämmintä vaatetta päälle avannon jälkeen. Ensimmäisillä uimakerroilla tavoitteet kannattaa pitää pieninä. Pieni pulahdus riittää alkuun. Ennen avantoon siirtymistä on hyvä liikkua muuten, jotta elimistö lämpenee ja verenkierto vilkastuu.

Kokemukset ovat hyvin yksilöllisiä, Kosonen sanoo. Ja kaikille avantouinti ei välttämättä sovi.

Tärkeintä on kuunnella kehoaan ja edetä sen mukaan.

 

 

PUKUKOPISSA ei ole vedestä noustessani ruuhkaa, onneksi. Lämmitettyyn puiseen koppiin pääsee nyt korona-aikaan vain kolme kerrallaan.

Normaalisti penkeillä voisi juoda uinnin jälkeen lämmintä kaakaota, mutta nyt kopeista liikuntaan reippaasti veteen ja pukeutumisen jälkeen pois.

Kopin pöydällä oleva vieraskirja täyttyy nopeasti uusista ja vanhoista nimistä. Tuomiojärvi on Jyväskylän avantopaikoista vilkkain. Muut sijaitsevat Vaajakoskella, Palokassa, Köhniössä ja Tikassa. Avantouintiyhdistykseen liittyvät saavat tavallisesti kulkuoikeuden yhteen, heitä lähimpänä olevaan paikkaan.

Tällä hetkellä miltei täysin vapaaehtoisvoimin pyörivä, viime marraskuussa 60 vuotta täyttänyt yhdistys kerää rahaa uusien tilojen rakentamiseen Tuomiojärvelle.

Lupa paljon toivotulle saunalle saatiin kaupunkirakennelautakunnasta jo alkuvuonna 2021, mutta matkaan tuli mutkia. Samalla rannalla sijaitseva muun muassa kanoottien ja sup-lautojen vuokraukseen erikoistunut Tavinsulka Oy valitti päätöksestä. Toimijoiden oli tarkoitus hakea rakennuslupaa alun perin yhdessä, mutta neuvottelut epäonnistuivat määräajan puitteissa. Jyväskylän kaupunki mahdollisti kuitenkin haun tekemisen myös yksin, ja niin avantouintiyhdistys teki.

Vaikka rakennuslupa siis heltisi, ei työ pääse vielä etenemään. Valitusta käsitellään tällä hetkellä Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.

Ulla Kosonen kuitenkin uskoo, että asia ratkennee kevättalvella. Nyt odotellaan.

 

SUJAUTAN jalkaan villasukat, ja talvikengät.

Lähtiessäni kotiin pukukopissa iloinen ja rento tunnelma.

Kun kylmä viiva puhaltaa kopin ulkopuolella, toinen kopissa olleesta naiskaksikosta toteaa, että ”onneksi pääsee kohta veteen lämpiämään”.

Päivä alkaa valjeta pilvipeitteen takaa. Ympäröivän harmauden keskellä olo on lämmin ja energinen.

Katson järvelle päin, jossa uimarit kauhovat kaamosta pois.

Tekisi mieli mennä pian uudestaan.