”Juteltiin muutamien yksin maahan tulleiden nuorten kanssa ja yksi heistä oli lähdössä ystäväperheen kanssa mökkeilemään. Myös muut nuoret halusivat ystäväperheen, ja ajatus kantasuomalaisiin ja suomalaiseen kulttuuriin tutustumisesta tuntui selvästi houkuttelevalta”, projektipäällikkö Kaisa Rautiainen kertoo hankkeen alkumetreistä.

DOMINO-hankkeen tavoitteena on tukea yksin maahan tulleita nuoria sosiaalisten verkostojen rakentamisessa ja lisätä yhteisöllisyyden kokemusta heidän elämässään. Projektityöntekijä Funlayo Vesajoki kertoo, että hankkeen toiminta alkoi aika lailla tasan vuosi sitten, maaliskuussa 2020.

”Ihan aluksi oli myös lähihommia, mutta nopeasti mentiin kyllä etätöihin. Välillä on ollut turhauttavaa, kun ei ole ollut varmuutta siitä, kuinka kauan joudumme toimimaan etänä”, Vesajoki sanoo.

Poikkeustilanteesta ei lannistuttu, vaan toimintaa lähdettiin kehittämään turvallisesti tilanteeseen sopivalla tavalla, DOMINO-hankkeen kivijalkana toimivaa sosiaalista vuorovaikutusta unohtamatta.

”En tiedä, onko missään muualla tullut vastaan näin avointa ilmapiiriä.”

23-vuotias jyväskyläläinen Habib Afgaari tutustui Paremmin yhdessä ry:hyn vuonna 2017 ja on siitä lähtien ollut yhdistyksen toiminnassa mukana.

”Täällä ehdottomasti parasta on positiivisten ja avointen ihmisten kanssa keskusteleminen”, hän sanoo ja lisää vielä, että suomen kielen oppiminen on ollut tähän kiva ja tärkeä lisä.

Myös Aku Nordling, 29, yhtyy Habibin mielipiteeseen yhteisön avoimuudesta:

”Kaisa otti tänne heti avosylin vastaan, konkreettisesti. En tiedä, onko missään muualla tullut vastaan näin avointa ilmapiiriä.”

 

DOMINO-hanke on rakentunut nuorten tarpeista käsin, heidän toiveitaan kuunnellen. Uusia ideoita otetaan avoimesti vastaan, ja omia ajatuksiaan hankkeen toteutuksen suhteen on esittänyt myös harjoittelija Elina Janhunen.

Tällä hetkellä DOMINOssa kehitetään monikulttuurista kaveritoimintaa, jonka lähtökohtana on ihmisten tarve kasvokkaiseen kohtaamiseen. Janhunen on vastuussa toiminnasta, jossa tuodaan yhteen retkeilystä kiinnostuneita nuoria. Myös kuntoilu- ja kalakavereita on etsinnässä.

”Monikulttuurisessa kaveritoiminnassa haetaan tasavertaista kaveria yhdessä tekemiseen. Kohderyhmämme on 18–29-vuotiaat nuoret, erityisesti miehet, jotka haluavat tutustua erilaisista taustoista tuleviin ikätovereihin”, Janhunen kertoo.

Nordling ja Afgaari ovat olleet ilahtuneita DOMINO-hankkeen järjestämästä toiminnasta: muun muassa Vuoroin vieraissa -kokkauskerho on ollut molempien mieleen.

”Tämä on ollut omaa maailmaa rikastava kokemus, joka on avannut silmiä”, kuvailee Nordling.

”Niin, jos sydän on tarpeeksi suuri, ei mikään tila ole liian pieni”, Afgaari lisää.