Ookko sää koskaan käyny Kannuksesa? Ai et. No kyllä sää tojennäkösesti oot, oot pysähtyny juna-asemalle pariks minuutiks jos oot menny maalikylille elikkä Kokkolahan. Tai jos oikei kaupunkilaine oot nii Ouluu tai Seinäjojelle.

Ja jos et oo koskaan päässy hengittämähän kannuslaista ilimaa nii mää kerron misä son. Kannus o Suomen länsirannikolla, lähellä merta, vaikka ei sinne meri näy. Seo Suomen kolomanneks pienin kaupunki ja siitä kannuslaiset o tosi ylypiöitä.

Joku joskus sano että “kyllä on ihimisen hyvä asua Pohojammaalla ja Kannuksesa”. En tiiä mistä tulee stereotypia siitä, että pohojalaiset olis jotenki nöyriä, ei ainakaa meiltäpäi.

Jos sää joskus pääset nauttimaa Kannuksen ilimapiiristä nii oo sielä korkeintaan kolome päivää.

Kannuksesa uskotaan Kepuun. Jos joku erehtyy äänestämää jotaki muuta ko sitä tai SDP:tä tai persuja nii sitte sitä pohitaan Apsin pöyisä ko eihä tuommone sovi.

Ja Kepun Lintilän Mika o het Jumalasta seuraava. Siitä ollaan tosi ylypeitä vaikka sei oo ees Kannuksesta kotosi, seo lamppilaine, Toholammilta. Seo vielä Kannustaki pienempi kunta kaheksantoista kilometrin pääsä. Sieltä lamppilaiset tulee Kannukseen rälläämää ja niihi suhtau’utaa niinko Ruotsiin.

 

Kannuslaiset paheksuu kaikkia uutta ja ihimeellistä, niinko tuulimyllyjä ja kasvisruokaa. Ne paheksuu ko kaupunkilaiset o nii olevinaa eikä tykkää lehemänpaskan hajusta.

Vaikka sitte ne ihteki o olevinaan, ainaki enemmän ko eskolalaiset. Ne kahtoo pahasti ko väriäät hiukses, mutta pahiten ne kahtoo jos o ihte autolla liikenteesä kylällä ja päästää jonku suojatien yli, ko Kannukseen ei oo vielä tullu liikennesääntöjä.

 

Jos sattuu olemaan kannuslainen nuori, voi tehä kolomia asiaa. Pelata pesistä, rassata autoja tai raktoreita ja ajella niillä tai ryypätä. Tai voi yhistellä nuita, mullikoululaisilta voi kysyä neuvvua ko niillä o raktorit ja alennus paikalliseen räkälään, Menomonoon.

Mää oon sitä mieltä, että Kannus o kokemisen arvone — tai ainaki Lyylin grillin motsarellatikut o. Ja jos sää joskus pääset nauttimaa Kannuksen ilimapiiristä nii oo sielä korkeintaan kolome päivää. Sen jäläkeen sää et sieltä enää pääse, ko sut on kaapattu Poutulle töihin.