Elokuussa valmistui JYYn jäsenkysely, jonka tulokset ovat toivottavasti jo tätä lukiessasi nähtävillä, rakas lukija.

Periaatteessa vastaukset olivat positiivisia JYYn ja Jylkkärinkin kannalta. Peräti 90% vastaajista kertoi olevansa samaa mieltä tai osittain samaa mieltä kysyttäessä tietävätkö he mikä JYY on. 72% oli joko osittain tai täysin samaa mieltä siitä, että JYYltä saa asiantuntevaa apua.

Paha vain, että vastauksissa on pahanlainen vinouma joka on paljonpuhuva. 47% vastauksista tuli nimittäin humanistis-yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan opiskelijoilta. Kasvatustieteellinen ja psykologia keräsi 18% vastaajista, kun esimerkiksi kauppakorkean osuus oli vain kuusi prosenttia. Kokkolan Chydeniuksesta vastaajia ei ollut yhtä prosenttia vaan yksi opiskelija.

Hytky toki onkin isoin tiedekunta, mutta vinouma on joka tapauksessa huomattava. Hytkyssä on reipas 4 000 opiskelijaa. Informaatioteknologian tiedekunnassa on noin ¾ hytkyn opiskelijamääristä, mutta vastaajat muodostivat vain 11% osuuden jäsenkyselyn osallistujista.

Viis näistä kuitenkin, tärkein huomio on, että jäsenkyselyyn vastasi vain viisi-kuusi prosenttia koko JYYn jäsenistöstä. Miltei 3 000 opiskelijan informaatioteknologian tiedekunnasta vastasi vain 64 opiskelijaa.

Tämä on lievästi sanottuna helvetin iso ongelma JYYn kokoiselle, vajaan 13 000 opiskelijan järjestölle.

Miltei 3 000 opiskelijan informaatioteknologian tiedekunnasta vastasi vain 64 opiskelijaa.

Toki elämme poikkeusaikoja, mutta jäsenkyselyjen vastaajamäärät eivät ole ennenkään päätä huimanneet. Viime jäsenkyselyyn tuli 654 vastausta – 50 enemmän kuin tänä vuonna.

Tämä kertoo minusta vain yhdestä asiasta: JYY näyttäytyy riviopiskelijalle liian etäisenä, kaukaisena instituutiona. Toimistolta haetaan kerran vuodessa tarra, jos enää sitäkään näin digitaalisen opiskelijakortin aikana. Tämä näkyy myös edarivaalien 28% äänestysinnossa.

Jotain tartteis tehrä.

Tämä on lievästi sanottuna helvetin iso ongelma

Pääasiassa kyse on toki JYYn hallituksen ja henkilökunnan sekä edustajiston ongelmasta. Jäsenistön kokema vieraantuneisuus on yleinen puheenaihe opiskelijapoliitikkojen keskuudessa, mutta toimivat ratkaisut loistavat poissaolollaan.

Kyse on myös Jylkkärin ongelmasta. Kirjoitammeko tarpeeksi JYYstä? Emme varmaankaan.

Mutta pohjimmiltaan ongelma on myös meissä kaikissa opiskelijoissa. JYY on meidän kaikkien edunvalvoja ja omistustensa kautta myös iso taloudellinen toimija. Liiketoiminnan tase huitelee jossain 82 miljoonan euron tietämillä.

Luulisi kiinnostavan.

Monella on myös aiheellista ja vähän aiheetontakin kritiikkiä JYYn ja Jylkkärin suhteen. Paljon olisi tehtävissä, mutta jos edarivaaleissa ei äänestetä eikä jäsenkyselyihin vastata, toiminnan parantaminen on haasteellista.

P.S. Kiitos sille ihmiselle, joka kuvaili jäsenkyselyssä Jylkkärin pääkirjoituksia ”ihan pimeiksi”. Otin kehuna.