Jyväskylään on rantautunut purjehduskerho. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ainejärjestö Pörssi ry on nimittäin perustanut uuden kerhon, joka kantaa nimeä PörSail.

”Nimensä kerho on saanut tietenkin Pörssin ja toimintansa mukaan, mutta siihen sisältyy myös yhtenäisyyden ilmaisu”, kertoo purjehduskerhon perustamisidean äiti ja ainejärjestön tapahtumajaostossa toimiva aktiivi Helmi Hollo.

PörSailin nimen haluttiin olevan yhteneväinen Pörssin muiden kerhojen, kuten laskettelukerho PörSkin kanssa.

Lisäksi toivottiin, että nimi sopisi hyvin muiden Suomen yliopistojen purjehduskerhojen joukkoon, joita ovat esimerkiksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoiden KY-Sail ry ja Vaasan yliopiston kauppatieteilijöiden WaSail.

 

Hollo kertoo, että oli jo pitkään haaveillut purjehdusseuran perustamisesta. Tästä syystä hän keräsi kasaan joukon ideasta kiinnostuneita, joita olikin yllättäen enemmän kuin Hollo oli ajatellut.

Idea PörSailin perustamisesta otti tuulta purjeisiinsa, ja kerho perustettiin syksyllä 2019.

”Jodelissa hieman naureskeltiin, että kuka perustaa purjehduskerhon Sisä-Suomeen, mutta miksipä ei!” Hollo naurahtaa.

 

Mukaan PörSailin toimintaan on lähtenyt niin kokeneempia kuin vasta-alkaviakin purjehtijoita. Hollo korostaakin matalan kynnyksen osallistumista ja sitä, että purjehtiminen ei ole niin hankalaa kuin aina kuvitellaan. Vielä tällä hetkellä mukaan eivät kuitenkaan voi lähteä muut kuin Pörssin omat jäsenet.

”Ideaa piti testata ensin pienemmällä porukalla, ja 2020 oli kokeiluvuosi”, Hollo kertoo.

Hän on kuitenkin toiveikas sen suhteen, että toimintaa olisi tulevaisuudessa mahdollista laajentaa ja purjehduskerhoon liittyminen mahdollistuisi myös muille opiskelijoille.

Tänä syksynä oli tarkoitus järjestää purjehduskoulutus kerhon jäsenille yhteistyössä Jyväskylän veneseuran kanssa, mutta vallitsevan tilanteen takia se jouduttiin siirtämään tulevaisuuteen.

Alkeiskurssilla tullaan kuitenkin tutustumaan itse purjehdukseen, muihin kerhon jäseniin ja purjehduskalustoon.

Hollo kertoo, että tällä hetkellä seuralla ei ole omaa kalustoa, vaan purjehtiminen mahdollistuu lainaustaktiikalla.

”Meillä on tuttuja ja perheitä, joilta saamme esimerkiksi veneitä lainaan. Omat vanhempani ovat purjehdusvalmentajia, joten meiltäkin löytyy kalustoa kerholle lainaksi”, hän täsmentää.

Hollon mukaan tärkein seikka purjehtimisessa ei ole kuitenkaan suinkaan purjehduskalusto tai aiempi kokemus vaan rohkeus lähteä yrittämään.

”Kuka vaan voi oppia purjehtimaan!” hän toteaa kannustavasti.