Noudattamalla Maailman terveysjärjestön eli WHO:n simppeliä reseptiä, käsidesin valmistus sujuu poropeukaloltakin.

Tarvikkeet:

500 ml Tee se itse -käsidesiä

Isopropanolia 370 ml
Vetyperoksidia 20 ml
Glyserolia 10 ml
Tislattu, steriili tai keitetty vesi 100 ml
Eteeristä öljyä tippa tai kaksi

1 l mitan
1 ml, 15 ml ja 20 ml mittakupit
Trattin eli suppilon
Sekoitustikun
Suihkepullon
Kärsivällisyyttä

Reseptiä voi pienentää tai suurentaa mielensä mukaan, kunhan muistaa säilyttää ainesosien suhteet samana.

Aineet:

Isopropanoli eli IPA on alkoholeihin kuuluva kirkas liuotin, jota saa esimerkiksi huoltoasemilta tai rautakaupasta. Litran purkki maksaa noin 10–15 euroa. Tämä on käsidesin tärkein osa, joka hoitaa varsinaisen puhdistuksen.

Vetyperoksidia on käytetty esimerkiksi hiusten vaalentamiseen ja haavojen puhdistukseen. Käsidesissä aineen tehtävä on tappaa liuoksessa olevia bakteereita. 100 ml 3% vetyperoksidiliuosta kustantaa apteekissa noin 5 euroa.

Glyseriini tai glyseroli on öljymäinen ja kosteutta sitova neste, jota käytetään muun muassa ihovoiteissa ja hammastahnoissa. Käsidesin kannalta glyseroli on oleellinen, koska se estää alkoholia kuivattamasta ihoa liikaa. Apteekissa 100ml 85% glyserolia maksaa noin 6 euroa.

Käsidesiä on hyvä hieman laimentaa. Tähän käytetään tislattua vettä, josta epäpuhtaudet on poistettu joko tislaamalla tai ionisoimalla. Vaihtoehtoja on kaksi. Autotuotteisiin keskittyvistä kaupoista saa ionisoimalla puhdistettua akkuvettä. Litrahinta vaihtelee 3–5 euron välillä. Toinen vaihtoehto on ostaa apteekista steriiliä vettä, joka on täysin epäpuhtauksista vapaa, mutta maksaa paljon enemmän ja on vaikeampi löytää. Steriilin veden litrahinta voi olla helposti 10–20 eurossa, riippuen pakkauskoosta ja saatavuudesta. WHO ohjeistaa, että jos kumpaakaan ei ole saatavilla käsidesin voi myös laimentaa keitettyyn veteen, kunhan varmistaa, että keitoksessa ei ole näkyviä partikkeleita.

Jos jostain syystä haluaa, että kädet tuoksuvat hyvältä ja kivalta, voi tee se itse -käsidesiin lisätä hieman eteerisiä öljyjä. Pieni tippa riittää. Näitä löytää vaikkapa luontaistuotekaupoista. Mutta mehän emme semmoiseen hienosteluun sorru!

Valmistus:

 

Huom! Jylkkäri suosittelee myös vahvasti käsirasvan käyttöä epidemian aikana, sillä kaikki käsidesit tuppaavat kuivattamaan käsiä jonkin verran.