Vasta kahdeksansataa käyttäjää on siirtynyt yliopiston uuden Isa-postin käyttäjiksi.

Vanhan webmailin käyttäjinä on vielä yli 10 000 ihmistä. Yliopisto hankki Googlen tarjoaman sähköpostipalvelun kesällä. Uudet opiskelijat on lisätty suoraan uuden sähköpostijärjestelmän käyttäjiksi.
Vanhat opiskelijat ovat saaneet siirtyä Gmailin käyttäjiksi 19.9. alkaen. Sähköpostiosoite ei järjestelmää vaihtaessa muuutu, vaan osoitteet ovat vanhat tutut jyu.fi-päätteiset.
”Raadollisin syy siirtyä uuden järjestelmän käyttäjäksi on tietenkin se, että vanha webmail lakkaa toimimasta keväällä”, sanoo tietoturvapäällikkö Matti Levänen.
Kepin lisäksi porkkanaakin on tarjolla siirtymistä vauhdittamaan. Merkit-tävin muutos uudenaikaisemman käyttöliittymän lisäksi on postilaatikon kasvaminen. Nykyinen sadan megatavun sähköpostilaatikko täyttyy jo parista kymmenestä suuresta valokuvasta. Googlen tarjoama laatikko on useita gigatavuja, eli kymmeniä kertoja suurempi.

Sähköpostin lisäksi Isa-postiin siirtyjät saavat käyttöönsä muut Googlen verkkopalvelut, kuten kalenterin, sivut ja dokumentit.
Kalenteriin saa helpohkosti tilattua Korpin kalenterin tapahtumatiedot. Näin omien kurssien luennot saa tilattua muutamalla napin painalluksella Google-kalenteriin, joka puolestaan on helposti synkronoitavissa älypuhelimien, iPodien ja tietokoneiden kalentereihin.
”Ohjeet kalenterin tilaamiseen ovat valitettavasti vielä ainoastaan Korpin omissa ohjeissa, mutta lisäämme ne myös Googletuki-ohjesivustolle”, lupaa Levänen.
Myös Jylkkärin tapahtumakalenterin yksittäiset tapahtumat tai haluttaessa vaikka koko kalenteri ovat käden käänteessä lisättävissä omaan kalenteriin Jyväskylän ylioppilaslehden Facebook-sivuilta.

Google-sivut on Googlen kotisivupalvelu, joka tarjoaa jokaiselle opiskelijalle oman kotisivuosoitteen, sekä kotisivueditori, jolla sivusto on helppo ilman erillisiä ohjelmia tai html-kielen osaamista.
Google-dokumentit puolestaan on toimisto-ohjelmapaketti, jota monet opiskelijat ovat käyttäneet jo nykyisellään ryhmätöiden tekemiseen. Palvelun sovellukset vastaavat Microsoftin Wordia, Exceliä ja Powerpointia, vaikka ovat huomattavasti rajoittuneempia kuin Microsoftin ohjelmat. Toisaalta tiedostojen jakaminen luettavaksi tai muokattavaksi on huomattavasti helpompaa, kun kaikki käyttäjät muokkaavat samaa”pilveen” tallennettua tiedostoa ilman, että eri versiota tarvitsee lähetellä sähköpostien liitteinä.

Uusi järjestelmä tarjoaa parempaa palvelua ja säästää yliopiston rahoja.
”Järjestelmä ei maksa yliopistolle mitään”, sanoo Levänen.
Maailmanherruudesta kilpailevat Google ja Microsoft tarjoavat molemmat vastaavia palveluita korkeakouluille ilmaiseksi. Yritysten ansaintalogiikkaan ilmaiseksi tarjottujen palveluiden kannalta Levänen ei halua ottaa kantaa, mutta mainoksia yliopiston uusi järjestelmä ei kuitenkaan näytä.

Jarno Liski
paatoimittaja@jylkkari.fi