Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan järjestämä Jyrock-festivaali on julkaissut 17.-18.4. Ilokivessä 33. kerran juhlittavan tapahtuman ohjelmiston. Esiintyjiä nähdään viikonlopun aikana viime vuoden tapaan yhteensä 14.

Tämän vuoden festivaalin ulkomaalaisväristä vastaa Englannin Bristolista ponnistava ukrainalaistaustaisen Danny Nedelkon luotsaama kaahaavaan garage punkiin luottava Heavy Lungs. Tiiviillä tahdilla pääosin Iso-Britanniassa keikkaileva yhtye on julkaissut kolme EP:tä, viimeisimpänä 2019 julkaistun Measure-levyn ja esiintyy Jyrockissa ensimmäistä kertaa Suomessa.

Tuoretta kotimaista rytmimusiikkia edustavat vahvalla kädellä tuotettua elektronista popsoundia räppiin yhdistelevät turkulaislähtöinen F sekä D.R.E.A.M.G.I.R.L.S -kokoonpanonkin kanssa esiintynyt Yeboyah. Räpkaupunkina tunnetun Jyväskylän osaamista tarjoilee Lauri Haav, jonka PME:n julkaisemaa debyyttialbumia odotellaan monissa piireissä jo vesi kielellä. Haav yhdistelee musiikissaan ennakkoluulottamasti R’n’B -vaikutteita sekä rock-estetiikkaa, tuoden toimivalla tavalla myös harvemmin suomiräpissä nähtyä herkempää ja haavoittuvaisempaa puoltaan esiin.

Uusien pinnalle nousseiden nimien vastapainoksi ohjelmistossa nähdään useampi jyväskyläläistaustainen tutumpi nimi. Kaupungista viime vuosikymmenen alussa ponnistanut Räjäyttäjät on ehtinyt kahdeksalla julkaistulla pitkäsoitollaan uusiutumaan kitaravetoisesta rokin räimeestä synapohjaiseen elektrosoundiin ja takaisin. Uusimalla joulukuussa julkaistulla III-albumillaan Räjä ammentaa klassisen kauniista rock-ilmaisusta. Yhtyeen vuoden 2012 Jyrock-keikka räjäytti koko Ilokiven lähes lentoon.

Sittemmin soolourallaankin ansiotunut laulaja-kitaristi Jukka Nousiainen seilasi tuolloin muun muassa paidatta ja housuitta yläkerran matalan katon ja yleisön käsien välissä kitaraansa villisti vinguttaen.

Ilmalaivallaan Ilokiveen lentää Jari Raaste, joka tuo hersyvän rouhealla mansesouliksi nimetyllä tyylillään mieleen vanhan bändikaverinsa Jaakko Eino Kalevin iskelmämusiikilla leikitelleen Eino Järvelin -projektin. Berliiniin kotiutunut JKE on nähty Jyrockin lavalla kahdesti aiemmin: vuonna 2015 esiintyjänä ja 2009 juontohommissa.

Viime vuosina Jaakko Eino Kalevi on nähty esiintymässä vanhassa kotikaupungissaan harvakseltaan. Vuonna 2009 illan viimeisiä keikkoja juontaessaan, hän nousi alakerran silloin salin toisella puolella olleelle lavalle pelkissä kengissä, sukissa ja popliinitakkissaan, tarttuen jämäkästi takinliepeisiin ja paljastaen itsensä synnyinasussaan hämmästyneelle yleisölle. Se oli kuin häivähdys Jyrockin alkuvuosien asenteesta, jolloin rockfestareilla oli vaaran tuntua. Vaadittaisiinkohan tänä päivänä vastaavasta anteeksipyyntöä häirintään vedoten?

Ohjelmiston kokeellisempaa antia edustavat spoken word -tyylisiä omakustanteita julkaissut Orvokki sekä kokeellisempaan pop-musiikkiin luottava Einari Stylman. Jyrockin 2010-luvun tavaramerkiksi noussutta elektronista indiesoundia kuullaan huhtikuussa Cyril Awakensin toimesta.

Mitään jymypaukkuja ei tämän vuoden ohjelmisto pidä sisällään, mutta se on tasapainoinen ja laadukas cocktail uutta ja vanhaa, joka tarjoillaan erityisesti opiskelijalle hyvällä hinta-laatusuhteella. Festareilla nähdään monia mielenkiintoisia nimiä, joita ei Jyväskylän harvoissa vakiintuneissa keikkapaikoissa muutoin tulisi vastaan.

Mikäli viime vuoden askelmerkeillä mennään, nähdään Ilokivessä taas kaksi esiintymislavaa ja seitsemän keikkaa per päivä: neljä alakerran isommalla lavalla ja kolme yläkerrassa.

Jyrock 17. – 18.4.2020, Ilokivi, Jyväskylä:

Heavy Lungs (UK), Jaakko Eino Kalevi, Räjäyttäjät, Yeboyah, F, Jari Raaste, Lauri Haav, Einari Stylman, Luukas Oja, Tamara Luonto, Handshaking, The Bomb, Cyril Awakens, Orvokki