Yliopisto-opiskeleminen on oiva kanava tutustua ihmiseen kaikkialta maailmasta. Opiskelemisen kautta meillä on mahdollisuus kohdata kansainvälisiä opiskelijoita säännöllisesti ja jakaa opiskelija-arkeamme. Omaa vaihtovuotta muistellessani kohtaamiset paikallisten opiskelijoiden kanssa jäivät erityisesti mieleeni. Kansainvälisten opiskelijoiden kohtaamisesta kotimaassa voi kutsua kotikansainvälistymiseksi.

Samanlaisesta elämäntilanteesta huolimatta uusiin ihmisiin tutustuminen ja ystävystyminen voi olla joskus haastavaa. Oma aktiivisuus ja avoimuus ovat tietenkin avuksi, mutta sittenkään juttu ei välttämättä heti lähde kulkemaan. Tästä ei missään nimessä kannata lannistua.

 

Tutustuminen eri puolelta maailmaa tuleviin ihmisiin avartaa taatusti myös omaa ja muiden maailmankuvaa. Jo yksikin yhteinen illanvietto, tapahtumassa käynti tai koulutehtäväsessio jättävät hyvän kokemuksen. Joskus kohtaamisesta voi saada alkunsa koko elämän kestävä ystävyys.

Tapoja kotikansainvälistyä on useita. Monet ainejärjestöt ottavat kansainväliset opiskelijat huomioon tiedottaessaan tapahtumistaan sekä järjestämällä tapahtumia juuri kansainvälisten opiskelijoiden kanssa tutustumista varten.

JYYn kansainvälisten asioiden valiokunnan kautta pääsee vaikuttamaan esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen ja kansainvälisille opiskelijoille suunnatun tutoroinnin kehittämiseen. Valiokunnan toiminta luo kanavan, jonka kautta ainejärjestöjen toimijat ja muut vapaaehtoiset vaikuttavat yhdessä siihen, millaista kotikansainvälistymistä tulisi järjestää.
Haastankin kaikki joukolla kotikansainvälistymään!