Tavalliselle opiskelijalle näkymättömämpiä puolia ylioppilaskunnan toiminnasta on se, miten yhteistyössä Suomen muiden ylioppilaskuntien kanssa teemme kansallista vaikuttamistyötä opiskelijoiden aseman parantamiseksi.

Marraskuun puolivälissä järjestettiin Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:n liittokokous, jossa näitä vaikuttamistavoitteita taas määriteltiin tulevalle vuodelle. JYY oli päätöksenteossa mukana edustajiston valitseman 13 äänioikeutetun delegaatin ja 9 varadelegaatin voimin.

Kansallista vaikuttamistyötä koordinoi SYL:n toimisto ja hallitus, mutta ylioppilaskunnilla on tähän työhön merkittävä rooli paikallisella tasolla.

Myös JYY tapaa ja lobbaa keskisuomalaisia kansanedustajia ja muita vaikuttajia muun muassa opiskelijoiden toimeentulon, koulutuksen rahoituksen ja kansainvälisten opiskelijoiden aseman edistämisestä.

Tällä hetkellä suurimpia tavoitteita on kehittää opiskelijoiden toimeentuloa

Näkyvimmillään tämä työ on kunta- ja eduskuntavaalien aikaan. Monet varmasti muistavat neljän vuoden takaisen Koulutuslupaus-kampanjan, kun taas viime kevään vaalikampanjaa vedettiin nimellä Koulutustaprkl. Puolueiden tavoitteisiin vaikuttamisen lisäksi vaalikampanjointiin kuuluu kansallinen soittokierros, jossa pyritään keräämään dataa kaikkien ehdokkaiden mielipiteistä opiskelijaliikkeen tavoitteisiin nähden.

Vaikuttamistyö jatkuu aina vaalien välillä. Tällä hetkellä suurimpia tavoitteita on kehittää opiskelijoiden toimeentuloa saamalla meidät mukaan sosiaaliturvan kokonaisuudistukseen, jossa on tarkoitus yhtenäistää ja yksinkertaistaa sosiaaliturvan muotoja.

Ylioppilaskuntien työntekijät ja luottamushenkilöt kokoontuvat vuosittain muutamia kertoja tapahtumiin ja seminaareihin pohtimaan, millä keinoin yhteisesti määriteltyjä tavoitteita voitaisiin tehokkaammin edistää ympäri Suomen. Samalla jaetaan ajatuksia ja toimintamalleja paikallisesta vaikuttamista ja opiskelijakulttuuria kehittämisestä.

Pari vuotta näissä tapaamisissa JYYn hallituslaisena kiertäneenä voin todeta, että yhteistyössä on todellakin voimaa. Haluankin toivottaa seuraajilleni antoisia reissuja ympäri Suomen. Ne kyllä ovat matkaväsymyksen arvoisia!