Viime vuoden toukokuussa alkunsa saaneet Rentukan animeillat vetävät väkeä torstaista toiseen. Iltojen tarkoituksena on katsella animea ja keskustella hyvässä hengessä muiden aiheesta kiinnostuneiden kanssa.

“Tämä oli aluksi vain kokeilu, joka lähti sitten elämään omaa elämäänsä”, kertoo alusta asti mukana ollut Jani Kauppinen.

Paikalla on yleensä illasta riippuen neljästä kuuteentoista kävijää. Jos oikein innostutaan, keskustelu voi jatkua jopa keskiyön paikkeille, kertovat Kauppinen ja kerholaiset Dimitri Galushka ja Matti Ojala.

Alunperin LCL ry:n luotsaamat illat saivat sen verran suosiota, että illoista tuli itsenäinen tapahtumansa. Animeiltojen luotsaajien mukaan kyseessä on hyvin litteä organisaatio, jolla ei ole varsinaisia vetäjiä.

Tapahtumat perustuvat täysin vapaaehtoisuuteen ja ihmisten kiinnostukseen.

“Illan ohjelma vähän riippuu siitä, kuinka paljon tänne tulee ihmisiä. Yleensä meillä ei ole kirjoitettua ohjelmaa. Joskus katsotaan elokuvia tai sarjoja, toisinaan vaikka piirretään ja keskustellaan”, sanoo Galushka.

“Me kerätään toiveita siitä, mitä sarjoja tai leffoja ihmiset haluavat katsoa, niistä sitten keskustellaan ja päätetään yhdessä, mitä katsotaan”, Kauppinen jatkaa.

Paikalla on yleensä illasta riippuen neljästä kuuteentoista kävijää.

Ryhmä käyttää elokuva- ja sarjaehdotusten keräämiseen MyAnimeList-sovellusta, ja yleisenä keskustelualustana toimii Discord.

Ryhmiin voi liittyä QR-koodien kautta, jotka ovat kaikkien saatavilla esimerkiksi animeiltojen mainosjulisteissa. Julisteita löytyy ympäri Kortepohjaa ja yliopiston aluetta.

Paikalle tullakseen ei kuitenkaan tarvitse erikseen ilmoittautua, vaan mukaan pääsee ilman erillistä ilmoitustakin.

Animeilloissa kävijöitä yhdistää kiinnostus animea, mangaa ja japanilaista kulttuuria kohtaan. Tapahtumissa parasta on se, että yhdessä löydetään animen kirjon joukosta jäsenille uusia tuttavuuksia tai muistetaan uudestaan vanhoja helmiä.

“Iltojen tarkoitus on osittain yleissivistävä. Esimerkiksi siltä ajalta, kun animea vielä vain tihkui tipoittain Suomeen, on paljon hyviä tuotantoja”, Galushka muistelee.

“Sehän on se pointti, että kun on paljon erilaisia ihmisiä, niin vaikka meillä on yhteinen kiinnostuksen kohde, on paljon erilaisia makuja ja suosikkeja. Se tuo uudenlaisia sisältöjä”, Kauppinen sanoo.

“Iltojen tarkoitus on osittain yleissivistävä. Esimerkiksi siltä ajalta, kun animea vielä vain tihkui tipoittain Suomeen, on paljon hyviä tuotantoja”

Illoista voi löytää myös uusia ystäviä.

“Minulla ei ollut aavistustakaan aiemmin, että tällainen yhteisö löytyy ihan kotikulmilta. Täällä pystyy vaihtamaan ajatuksia, illat ovat ikään kuin ajatushautomo. On hienoa, että meillä on täällä yhteisö, jonka osallistumiskynnys on tehty todella matalaksi”, iloitsee pitkään toiminnassa mukana ollut Ojala.

Joukkoon toivotetaan tervetulleeksi kaikki, jotka ovat iltojen sisällöistä kiinnostuneita. Mukaan mahtuu niin opiskelijoita, vaihto-oppilaita kuin jo opintonsa lopettaneita.

“Sillä ei ole väliä, mitkä taustat ihmisellä on. Me tulemme kaikki toimeen. Emme ole homogeenisiä mielipiteidemme suhteen, mutta täällä voi vapaasti puhua vakavistakin asioista. Joskus puhutaan jopa politiikkaa”, Galushka naurahtaa.

Rentukan animeillat järjestetään Rentukan kerhotilassa joka torstai klo 18.