Osoitteeseen Kauppakatu 12 on tullut uutta elämää. Yläkulttuuri-kioski luo tiivistunnelmaisen, kymmenisen neliön näyteikkunan alakulttuurimaailman menoon.

Yläkaupungilla toimivan alakulttuurikaupan nimeksi päätyi Yläkulttuuri, mikä on näpäytys sitä kohtaan, että alakulttuuri olisi jotenkin alempaa.

”Tässä kävi Profeetta ja uusi maailmanuskonto -yhtyeen Profeetta ja sanoi, että heillä on ollut vuonna 1998 festivaali Ainolanrannassa, jonka nimi oli Yläkulttuuri. Hän kysyi, onko tämä viittaus siihen. Olin vähän nolona ja sanoin, etten tiennyt kyllä sellaisen olemassaolosta”, naurahtaa Sanna Klemetti, yksi kioskia pyörittävistä.

 

Kioski toimii Luova Productions -osuuskunnan kautta, joka oli etsimässä uusia toimitiloja.

”Olimme maan alla pienessä varastokopissa töissä. Siellä ei ollut vessaakaan. Hankittiin uudet toimitilat, ja tämä tuli vähän niin kuin kaupan päälle”, Klemetti avaa.

Kioskin alakerrasta löytyy siis myös Luova Recordsin nykyinen majapaikka. Klemetti kuvaileekin katutason kioskia Luova Recordsin ”kivijalkakaupaksi” tai ”tehtaanmyymäläksi”, mutta pyrkimys on haalia jatkuvasti laajempaa valikoimaa Suomen marginaalimusiikkia. Käsitöille, zineille, sarjakuville ja muullekin taiteelle on myös tilaa.

”Halusimme konkreettisen paikan, jossa voi tutustua kaikkeen vähän undergroundimpaan kulttuuriin ja musiikkiin.”

 

Ainakin aluksi kioski pyörii vapaaehtoisvoimin kuuden hengen tiimillä, joka saattaa kasvaa, jos vapaaehtoisia saadaan lisää. Kioskia on tarkoitus pitää auki tämän vuoden loppuun asti arkisin klo 12-18 ja lauantaisin klo 12-16.

Avajaisviikolla soitetaan kolme pientä keikkaa kioskin sisällä kierreportaiden päälle asennetulla lavalla. Torstaina kuullaan Litku Klemetin soolokeikka, perjantaina Itä-Hollola Installaatiostakin tutun Robert Ensio Niemistön soolokeikka, ja lauantaina esiintyy Raijan Eno.