Mää oon Tammelasta. Ja aina kaikki sekottaa sen Tampereen Tammelaan, joka o nimenomaa se väärä Tammela. Ny puhutaa Tammelan kunnasta, joka sijaittee Kanta-Hämeesä Forssan eli Vorssan vieresä.

Tammela on käytännös landee. Siälä on rutkasti piäniä kyliä vitun kaukana toisistaan ja sit keskusta, josa o pari ruakakauppaa ja Tammelan Krouvi. Keskustan urheilukentällä eli urlilla voi pelata tennistä, korista tai pesistä, mut mopojonnet ajamasa paskarinkiä o aina siälä vakiona. Jumalauta mitä kesseleitä. Ei sitä toisaalta teininä ollu kyä muutakaa tekemist, ku käyrä ajamasa mopolla ympäri kyliä. 

 

Tammelasa on tiätty sotaveteraanimuseo liikuntakeskus Manttaalilla, josa käytiin yläasteella pelaamasa sählyä. Mustialasa voi opiskella oikee korkeakoulututkinno, jos maatalous tai hevoset kiinnostaa. 

Tammelasa on myäs Eerikkilän urheiluopisto, misä reenaa oikein Suamen vutis- ja säbämaajoukkueet. Se o vaa nii vitu korvesa, ettei sinne kukkaa jaksa mennä. Korpee muute löytyy Tammelasta paljo. Löytyy Saaren, Liäsjärven ja Torronsuan kansallispuistot.  

Saaren kansanpuiston luannonrauha on joka kesä rikkoutunu vuadesta 2011 asti, kun siälä o järkätty Järvisählyn MM-kisat. Hölömöt kahlaa vedesä ja koittaa lyädä palloo maalii. Ja ne ketkä ei pelaa, nii ryyppää ja roskaa. 

 

Onhan täälä Tammelasa muitaki tapahtumia. Tammela o hakkapeliittapitäjä, ja täälä onki kesäl aina hakkapeliittamarkkinat.  Ja sit on kans makkaramarkkinat. Kuka ny ei makkarasta tykkäis. Kyä näin o. Sit o myäs rautakankikävelyn MM-kilpailut. Kaikkee outoo tuala keksitäänki. 

Tääl puhutaa käytännösä Vorssan murretta, onhan Foke tosa iha vieresä. Skidinä tuntu jännältä, ku mentiin Tammelan suaraa pitki Vorssaan asti shoppaileen. Tammelaa on koitettu yhistää Vorssaan monta kertaa, mutta ei ne tuu ikinä onnistuun. Vorssan Holjat -vestarit oli aina vuaden kohokohta.  

 

Tammela on myäs paskanpuhujien ihmemaa. Sanot jottai, niin päivän päästä kuulet kaveriltas iha erilaisena koko stoorin. Mihkää kauppaa et voinu mennä ilma, et kaveris kaiman sisko tullee vastaa.  

Tosa kesällä kävin pari kertaa Tammelasa kattomasa vanhoja kavereita ja tarkastelemasa, et mikä meno. Rasistiset vitsit lentää viäläki, ku eihän siälä oo ulkomaalasia paljoo ikinä nähty. Moni perustaa perhettä ja meinaa tuamita lapsensa elämää tosa paikasa.

Ai nii, Tammelan isoin järvi o Pyhäjärvi. Kyä o omaperäne nimi.