Nii no kuten otsake sen jo kertoo, se Eläinpuisto. Kukaa ei tiiä Ähtäriä muusta ku Eläinpuistosta. Melkee kaikki siellä on joskus penskana käyny tai vähintään sen tietää. Jyväskylään tullessa ainakin keskustelunaihe uusien ihmisten kanssa löyty helposti: ”Nii, eiks siel oo se Eläinpuisto” ja ”Siellähän on niitä karhuja”. Yleinen uskomus tuntuu välillä olevan, että kaikki ähtäriläiset luokkaa asuu eläinpuistossa.

Eihän siinä, mutta miettikääpä oikeesti sitä nuoruuden tuskaa. Ähtärin kokosessa kaupungissa on ”keskusta” tai kylästä yleensä puhutaan. Kylän ulkopuolella asuvat on ”pökkiksiä” ja yläasteella oli ”pökkisluokkia” ja keskustan luokkia. Koulumatkat sitten kuljettiin väistellen karhuja ja muita metsän petoja, siinä sitä oltiin korvessa.

Oikeesti Ähtäri on kiva pikku kaupunki (kyllä, kaupunki jo vuodesta 1986!), jonka väkimäärä on mun elämän aikana laskenu melkeen kun lehmän häntä. Just ja just on 6000 asukasta, mitään muuta ei oikeen ookkaa. Alkokin muutti kylältä ABC:n yhteytee. On siellä kylällä sentään melko hyvä grilli, Best Hamburger’s, siinäkin vaan nimessä kirjotusvirhe.

Talouskin on ihan kuralla. Ähtäri kyllä löytää ittensä kriisikuntien listalta. Kuinka syvältä, riippuu vähän miten niitä listoja kukin lukee. Oli tähänkin ongelmaan valoa tunnelin päässä tuossa reilu vuosi sitten. Joku reipas yrittäjä olis halunnu tulla rakentamaan tuulivoimaloita. Rahaa olis valunu kaupungin kassaan vuosittain tuhansia euroja.

Nii olis, mutta eeeheei. Kaupunginisät viisaudessaan ei myöntäny hakemukselle lupaa. Perusteluja muun muassa: ”Kun Ähtäriin tullaan Pohjanmaalta päin, ensimmäisenä näkyy kirkon torni. Tuulivoimalat pilaisivat tämän maiseman.” Se kirkon tornihan tosiaan näkyy, ehkä, jos osaat kattoo just oikeessa kohtaa oikeeseen suuntaan. Sillonkin vaan pienen hetken ja melko huomaamattomana.

Seutukunnan suurin matkailuvaltti, Keskisen Vesan kyläkauppa, on sekin naapurikaupungin puolella.

Ähtäri ei kuulu oikeen mihinkään. Se sijaitsee kolmen maakunnan rajalla. Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Etelä-Pohjanmaa. Hallinnollisesti kuulutaan kyllä Etelä-Pohjanmaahan, mutta maasto on kyllä lähempänä Keski-Suomee, eli mäkiä siis on. Eikä kukaan oikee pohjalaanen suostu myöntään, että Ähtäri olis osa Pohjanmaata. Nii ja kuten tästä tekstistä jo on ehkä huomannu, ei Ähtärissä mitään oikeeta murrettakaan ees oo. Vähän ollaan kaikessa sellasia väliin putoojia.

Seutukunnan suurin matkailuvaltti, Keskisen Vesan kyläkauppa, on sekin naapurikaupungin puolella. Noh, onpahan sinne kuitenkin suhteellisen lyhyt matka tarjousten perässä juoksemiseen. Lähinpään kauppaankin kun on melkee yhtä pitkä matka.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Täältä löydät kaikki palstan kirjoitukset.